Vitorlázás

Halfesztivál Siófokon – vasárnap
None
Halfesztivál Siófokon – szombat
None
Halfesztivál Siófokon – péntek
None
Meghívták nyaralni – Siófokon hátba rúgta szállásadóját
A siófoki Petőfi sétányon, mindenki szeme láttára rúgta hátba vendéglátóját az a férfi, akit most gyorsított eljárásban állítottak bíróság elé.
Reklám
Hogyan állítsuk össze a megfelelő vitorlakészletet?
Vége a nyárnak, így nem csak a hajókra, de a vitorlákra is most lehet elcsípni a legjobb kedvezményeket. Nem beszélve arról, hogy a most megrendelt vitorlák garantáltan megérkeznek a következő szezon kezdetére.
Hazai győzelmek a 470 - es és a 420 - as Bajnokságokon
A tervezett 12 közül változatos szelekben 10 futamot sikerült megrendezni az idei 470-es és 420-es osztályok bajnokságán Tihanyban
Nagyhajós versenyen indul Érdi Mária
Rangos és rendhagyó versenyen vesznek részt a legjobb magyar vitorlázók.
Másfélszer futják körbe a Földet – elrajtolt az NN Ultrabalaton
Péntek reggel 7 óra 5 perckor Balatonfüreden elrajtolt a XV. NN Ultrabalaton egyéni mezőnye, hogy nyugat felé indulva körbe fussa a magyar tengert. Közép-Európa leghosszabb futóversenyén 220 kilométert kell teljesíteni. Érdekesség, hogy Lubics Szilvia is rajthoz állt, akit nemrég épp a Balatonnál, verseny közben elütött egy autó.
8 milliárd forintból épül közforgalmi kikötő Mohácson, elindult a beruházás

Megépítik a kikötő fogadó és üzemviteli épületét, 300 méternyi partfalat létesítenek, három hajóállást alakítanak ki, valamint 2,5 hektáros szabadtéri konténer tárolót létesítenek.

Menetrendi átkelőhajó segíti a Dunán való átjutást a Lánchíd felújítása idején

A Lánchíd lezárása óta egy 250 ember befogadására alkalmas személyhajó biztosítja a gyors átjutást a Duna két partja között.

Szabadidősport: 17 ezer futó indul az Ultrabalatonon
A résztvevők Balatonfüredről rajtolva kerülik meg a Balatont. A mezőnyben több mint 300 egyéni induló lesz.
100 ezer köbméternyi iszapot távolítanak el a Balatonból

A tervek szerint a kotrási munkák a következő években is hasonló nagyságrendben folytatódnak majd.

Nyolc panorámás borterasz, ahol imádni fogja az őszt
Ha hihetünk a meteorológiának, akkor még számíthatunk gyönyörű, arany- és rézszínű őszi napokra, amikor talpunk alatt ropognak a levelek, poharainkban pedig a hazai borvidékek legszebb fehér- és vörösborai hullámzanak. Az alábbiakban olyan helyszíneket, köztük borteraszokat és dűlőket gyűjtöttünk össze, ahova még októberben érdemes ellátogatni és szó szerint megízlelni az őszi évszakot.
Reklám
Bakancslistás helyek a Balaton körül – Miske-szikla, Felsőörs

Miske-tetőként is szokták hívni azt a Felsőörs déli határában húzódó sziklaformációt, amely nem csak geológiai kuriózumnak minősülő, különleges formájával, hanem a Malom-völgy dús lombkoronáira nyíló fantasztikus kilátásával is kecsegteti a kirándulókat. A település határában húzódó mezőkről közelíthető meg a magaslati pont, amelyet hivatalos nevén elsősorban Szent Kereszt-hegyként emlegetnek. A nyílt terepről, keleti irányba kis ösvény […]

175 éves a balatoni hajózás #13 - Egy igazi öreg hölgy, a 94 éves Tünde
A Csongor nosztalgiahajó ikertestvére a balatoni hajóflotta egyik matuzsáleme, és az egyike a második világháborút robbanás nélkül túlélők közül. Eredetileg fából készült, de később acéltestet kapott, hogy sokáig bírja a modern időket is.
Már csak hétvégén járnak a kompok

Végéhez ért a hajózás utóidénye a Balatonon, így megváltozik a személyhajók menetrendje is. A hajójáratok már csak a hétvégi napokon közlekednek – áll a Balatoni Hajózási Zrt. tájékoztatójában. Menetrendi hajójáratok indulása: Siófokról Balatonfüreden át Tihanyba 10.00, 11.30 és 15.00 órakor Siófokról Balatonfüredre  17.00 órakor Balatonfüredről Siófokra 10.10 órakor Tihanyból Balatonfüreden át Siófokra  11.40, 15.10 és 16.40 órakor Fonyódról Badacsonyba   9.30, […]

Változó állapoton megy át a Balaton ökoszisztémája

Változó állapotban van a Balaton – állapították meg a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet (BLKI) tápanyagterheléséről tartott tudományos előadóülésén és szakértői tanácskozásán, melyre Tihanyban került sor – írja a balatontelevizio.hu. A kutatóintézet szakemberei és a konferencián résztvevők ajánlásokat fogalmaztak meg. Az eseményen megszólaló kutatók, vízügyi, halgazdálkodási, természetvédelmi és más szakértők olyan lényeges pontokban egyetértettek, hogy – a […]

James Bondról szól minden a Balatonnál

Október 2-án a Balatonudvari-Fövenyesen található Fövenyes Kertmoziba is megérkezik a James Bond sorozat legújabb, huszonötödik része, a Nincs idő meghalni, Daniel Craiggel a főszerepben. Ez alkalomból az északi parti üdülőfalu egész napja a 007-es ügynök történeteiről szól. A szokásos meleg fogadtatás és pokrócok mellé forró italokkal is készül a Fövenyes Kertmozi, illetve a Kalóz Strandbisztró

Megnyílt a Pannon KözTér, a VEB2023 EKF első közösségi pontja
A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program (EKF) kiemelt értéke a közösségek építése, erősítése annak érdekében, hogy az emberek - tágabb értelemben a társadalmi rétegek - összekapcsolódjanak és közösen újabb értékeket hozzanak létre. Ezt szolgálja az EKF támogatásával létrehozott KözTér hálózat, amelynek első helyszíne Veszprém egyik szellemi központjában, a Pannon Egyetemen nyílt meg.
Új nevet kap a csodálatos sziget

Az ausztráliai Queensland államban, Brisbane-től 250 kilométerre északra található a világ legnagyobb homokszigete. Ez a hely Fraser-sziget néven ismert, de hamarosan megváltoztatja a nevét. A Fraser nevet az angol gyarmatosítók ragasztották a 120 kilométer hosszú és 25 kilométer széles szigetre, de a Butchulla Aboriginal Corporation elnöke, Jade Gould kijelentette, hogy az új név K’gari lesz,

Félmillió forintot nyerhet, aki 29,175 kg-nál nagyobb balatoni pontyot fog
Október 1-jén 14 órakor rajtol el a világ leghosszabb ideig tartó horgászversenye. A IX. Nemzetközi Balatoni Bojlis Horgászversenyen 187 órán keresztül, éjjel-nappal pecázhatnak a négy fős csapatok. Nagy összeggel díjazzák azt a horgászt, aki megdönti a versenyrekordot.
Megrázó fotók a Siófok melletti balesetről, amelyben hárman meghaltak
Újabb adatok és megrázó fotók jelentek meg a szeptember 30-i közúti balesetről, melyben három ember vesztette életét a 65-ös számú főúton, Somnál. Ketten válságos állapotban vannak. A személyautó utasai nagyon fiatalok voltak.
Reklám
Balatoni halakból főztek az alsóörsi strandon
Heiter Sándor vezetésével a Jeruzsálemhegyi Baráti Kör csapatának magyaros halgombóclevese és currys, gombamártásos pontygombóca nyerte el a fődíjat a halfőző versenyen, az alsóörsi, lovasi és csopaki tagokból álló Old Smuggler, élén Kránitz Róberttel pedig a horgászverseny győztese lett a mintegy három kiló keszeg kifogásával a halnapon az alsóörsi strandon.
Tragikus baleset Siófok közelében – hárman meghaltak, két ember élete válságos
Súlyos baleset történt Siófok közelében, a 65-ös főúton, a Som és a daránypusztai elágazás közötti útszakaszon. Bár a mentők másfél órán át küzdöttek a személyautó utasainak életéért, hárman a helyszínen meghaltak. Két ember pedig válságos állapotban van.
A nyár utolsó sugarai – képösszeállítás a Balaton-partról
Ahogyan az utóbbi években szinte mindig, idén is szépen kitolódott a nyár. Múlt hétvégén még tombolt egyet a meleg, de lassan jön a lehűlés.
Sürgős intézkedésekre van szükség a Balatonnál

A klímaváltozás és az egyre intenzívebb emberi használat az utóbbi időben jelentősen átalakította a tó vízminőségét és élővilágát. Ha szeretnénk megőrizni a Balaton jó ökológiai állapotát, akkor a jövőben még nagyobb szerepe lesz a víz jó minőségének. Az ELKH Balatoni Limnológiai Kutatóintézetének tudományos előadóülésén és szakértői tanácskozásán egyetértés volt abban, hogy a kiváló vízminőséghez kevés

Közös szüreti felvonulást tartott Mindszentkálla és Szentbékkálla
Igazi kellemes nyári idő kísérte Mindszentkálla és Szentbékkálla közös szüreti felvonulását és mulatságát szombaton.
A Balatonnál rendezik meg a világ leghosszabb horgászversenyét
None
Ahol szem, száj nem marad szárazon
None
MiniSüllő Gasztronapok
None
Októberben Kerámia Alkotótábor lesz a csodás Nivegy-völgyben
A Balaton-felvidék öt faluból álló tájegysége, a Nivegy-völgy, a Könyvek völgye nevű eseménysorozat helyszínként kapcsolódik be a 2023-as Európai Kulturális Főváros (EKF) eseménysorozatba. A Balatontól 10 km-re található Óbudavár október elején ad helyet a Könyvek völgye rendezvénysorozat nyitóeseményének, a két hétvégés kerámia alkotótábornak, ahol bárki kipróbálhatja magát keramikusként.
Záporokkal tarkított fokozatos melegedés várható

Pénteken több lesz a napsütés, de még mindig több helyen megnövekszik a felhőzet és néhol kisebb eső, zápor is előfordulhat. A délkeleti szél az északabbi tájakon élénkülhet meg. Hideg, több helyen párás, ködös lesz a reggel, 4-12 fok várható, de délután 17-22 fokig emelkedik a hőmérséklet. Szombaton gyengén felhős, napos időre készülhetünk. Kisebb zápor csak elvétve északon […]

Botrány Dörgicsén: Rejtélyes körülmények között mondott le a polgármester

Dörgicse lakosainak postaládáiba múlt péntek reggel érkezett meg egy sokszorosított nyomtatvány, amelyből megtudhatták, hogy a település polgármestere, Jánó Levente lemond a pozíciójáról. Az ügy annak fényében elég misztikus, hogy a vezető viszonya nem kimondottan volt felhőtlen a helyi civil szervezetekkel és hirtelen távozása miatt így az a falugyűlés is elmarad, amelyen egy nagyobb számonkérés volt […]

175 éves a balatoni hajózás #12 - az egykori kitűzőhajó, az Aqua Pannonia
A kitűzőhajónak épült Aqua Pannonia közel 20 évig látta el feladatát a Dunántúli Regionális Vízműnél. 2005-ben építették át személyhajónak, hogy karrierjét séta- és rendezvényhajóként folytassa.
Őszi színek, illatok és programok kavalkádja – hétvégi balatoni programajánló
Ősszel picit lelassul a világ és a természet is. De a balatoni programok továbbra is pörögnek. Hétvégi programajánló.
Úszó szikla borzolja a kedélyeket Marseille-nél

A tengerparton bámészkodók minden bizonnyal megijedtek, amikor a hatalmas szikla egyszer csak elindult. Arra ugyanis még álmukban sem gondoltak, hogy amit látnak, az egy hajó. Bármelyik ország haditengerészete megirigyelheti azt a tökéletes álcát, ami Julien Berthier fejéből pattant ki. A francia férfi egy olyan hajót épített, ami úgy néz ki, mint egy szikla, így ha

Mégsem a halgazdálkodás a felelős a Balaton foszforrobbanásáért

A 2019-ben lezajlott nagy algavirágzás kiváltó okait keresték egy a magyar tenger tápanyagterheléséről szóló konferencián. A legfrissebb kimutatások szerint kijelenthető, hogy nem a horgászok és halgazdálkodás okolható a Balaton 2019-es jelentős algásodásáért – hangsúlyozta az InfoRádiónak Nagy Gábor, Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. horgászati ágazatvezetője a Balaton tápanyagterheléséről szóló konferencia szünetében. “A konferencia elsősorban azt vizsgálta, […]

Véget ért a Klasszikus Kupa sorozat - Íme az eredmények
Idén folytatódott az 2017-ben elindult Klasszikus Kupa-versenysorozat, amelynek elsődleges célja, hogy népszerűbbé tegye a klasszikus hajóosztályokat, vitorláshagyományokat és -kultúrát, emellett ösztönözze a hajótulajdonosokat, csapatokat a klasszikus hajók állagának megóvására, valamint az osztályok sajátosságainak, előírásainak megfelelő fejlesztésére.
First 36 – Teljes egyensúlyban Nagy teljesítményű versenyhajó / családi vitorlás a Beneteau-tól
Három évvel ezelőtt a Beneteau és a Seascape közösen kezdte meg a First vitorlások új generációjának fejlesztését. A sorozat sportcruiser modelljeinek (First 14, 24 és 27) bevezetése után érkezik az első racer-cruiser is, a First 36, amely tágas terei és kényelmi megoldásai révén tökéletes családi hajó is egyben. A szakma elitjéből válogatott nemzetközi tervezőcsapat olyan különleges racer-cruisert hozott létre, amely amellett, hogy a kategóriájában egyedülálló komforttal rendelkezik, már közepes szélben is képes megsiklani, így komoly versenyzésre is alkalmas.
Ki fogja megvédeni a Balatont?

Miközben a régi Balaton-törvényt váltó 2018-as területrendezési jogszabály jobban védi a Balatont és a közérdeket, pár fontos dolog kimaradt belőle, illetve megváltozott. Például így kerülhetnek magántulajdonba köztulajdonban lévő tóparti zöldterületek. A korábbi Balaton-törvény kimondta, hogy az állami és önkormányzati tulajdonú zöldterületeket „kizárólag a települési önkormányzat vagy a magyar állam szerezheti meg közfeladat ellátása céljából”, az

Balatonvilágos is várja a látogatókat a Nyitott Főzdék Napján
Október első hétvégéjén kinyitnak a magyar kisüzemi sörfőzdék, visszatér a Nyitott Főzdék Napja, amelyhez ezúttal országszerte 21 sörfőzde csatlakozott. Somogy megyében is lesz olyan kisüzem, amely várja a látogatókat, mégpedig a balatonvilágosi Hedon.
Millenniumi-kilátó, Révfülöp ikonikus messzelátó-tornya

Az őrtoronyra emlékeztető kilátó oltalmazóan emelkedik Révfülöp és a Balaton fölé a 276 méteres Fülöp-hegyen.

Ellepték a horgászok Balatonkenesét
A IV. Balatoni Horgászok Napja és Kenese Napja idén is sok érdeklődőt vonzott, szombaton megtelt a Széchenyi park, ahol mindenki fakanalat ragadott, hogy elkészítse a legfinomabb halételt.
A zene világnapja
None
Füredi Őszi Fesztivál 2021 Balatonfüred

2021. október 9-én és 16-án rendezik meg Balatonfüreden a Füredi Őszi Fesztivált.

Országos Könyvtári Napok 2021 Balatonfüred

2021. október 5-10. között színes programkínálattal ünnepli a Lipták Gábor könyvtár az Országos Könyvtári Napokat Balatonfüreden.

Reklám