Vitorlázás

Gyapjas Balázs a jövőről: ASSO, NAU370, SSL, Olimpia?
Vannak olyan sportolók, akiknek ez az időszak az álom megvalósulásáról szól és vannak olyanok is, akik épp mostanában lettek szegényebbek egy álommal.
Nagyszombaton elindul a 175. balatoni hajózási szezon

A május 15-ig tartó tavaszi időszakban Siófok-Balatonfüred-Tihany, illetve Badacsony-Fonyód között közlekednek a hajójáratok.

Ma indul a viharjelzés a Balatonon
A katasztrófavédelem a Balatonon április elejétől egészen október végéig működteti a viharjelző állomásokat. A viharjelzőrendszer évről évre százezrek pihenését teszi biztonságosabbá.
Fokozott ellenőrzés várható a Balatonon a húsvéti hosszú hétvégén
A négynapos húsvéti hétvégén nagy vendégforgalomra számítanak a Balatonnál, az önkormányzatok többsége a rendőrség és a helyi polgárőrség közreműködését kéri a járványügyi rendelkezések betartatására.
Reklám
A Balatonnál is az ünnephez igazodik a MÁV-Start és a Volánbusz közlekedési rendje
Ha az ünnepi hosszúhétvégén a tömegközlekedést választod a Balaton megközelítésére, érdemes tájékozódnod az alábbi, mától érvényes információkkal kapcsolatban.
Sokszínű időt tartogat a húsvéti hétvége

Péntekre virradóan hidegfront érkezik, feltámad az északi-északnyugati szél, többfelé lehetnek erős lökések. Visszaesik a hőmérséklet, a legmelegebb órákban 11-18 fokot mérhetünk. Szombaton több helyen alakulhatnak ki záporok, néhol akár zivatarok, a hegyekben hózáporok is. Az északnyugati szelet többfelé erős, viharos lökések kísérhetik. Délután 9-14 fok valószínű. Vasárnap a gomolyfelhős idő mellett néhol ismét előfordulhatnak záporok. Az északi szél […]

5+1 balatoni étterem, ahol a húsvét ízei várnak

Elérkezett végre a tavasz és vele a húsvét is. Pandémia ide vagy oda, az ünnep azért mégiscsak ünnep. Mindannyiunk ízlelőbimbói ki vannak már élesedve a tormára, a sonkára és a főtt tojásra. Összeszedtünk pár éttermet a Balaton közelében, ahol a legfullosabb húsvéti menüket csomagolják elvitelre. 1. Port étterem & panzió, Balatonmáriafürdő A déli part egyik […]

A németek húsvétkor megszállják Mallorcát

Bár a korlátozások értelmében a német turisták belföldön nem utazhatnak, a Spanyolországhoz tartozó Mallorcára minden további nélkül elrepülhetnek. A húsvéti időszakra közel 40 ezer német turistát várnak a szigetre. Már az előző hétvégén is német nyaralók ezrei repültek Palma de Mallorcára, hogy ott töltsék a húsvéti időszakot. Csak szombaton 60, vasárnap pedig 70 Németországból érkező

Mától működik a viharjelzés a magyar tavakon

Április első napján, azaz ma helyezik üzembe a viharjelzőrendszert Magyarország nagyobb állóvizein. A rendszer állomásait, melyek évente több százezer ember biztonságáért felelnek, a katasztrófavédelem működteti a Balatonon, a Velencei-, a Fertő- és a Tisza-tavon – olvasható a katasztrofavedelem.hu-n. A riasztást az Országos Meteorológiai Szolgálat adja ki, a rendszer technikai üzemeltetését pedig a BM Országos Katasztrófavédelmi […]

Haltelepítés: öt tonna ponty érkezett a Balatonba
A napokban pontyokat engedtek a vízbe a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. szakemberei a fonyódi kutyás strandon. Öt tonna, a varászlói tógazdaságból származó pontyot telepítettek a Balatonba.
Szigorított ellenőrzésre kell számítani a húsvéti hétvégén a Balatonnál

Már eddig is nagyobb volt a vendégforgalom a tavasszal szokásosnál a Balatonnál, húsvétkor pedig a nyári forgalomhoz hasonlóra számítanak.

Elnöki nyílt levél a hajóosztályok és az MVSZ együttműködéséről
Kedves Vitorlázó Társaim! Az elmúlt hetekben többször került hozzám olyan levelezés és történt elnökségi egyeztetés, melynek témája az MVSZ Elnökségének és az egyes hajóosztályok együttműködése volt.
Április 1-jén indul a viharjelzés a Balatonon, a Velencei, a Tisza és a Fertő-tónál

A viharjelzéseket az Országos Meteorológiai Szolgálat adja ki a Siófoki Viharjelző Obszervatórium szakmai felügyelete mellett, amely 2021. április 1-jén indul.

Reklám
Változások lesznek a tihanyi strandon

A hajóállomási strand üzemeltetésére kiírt önkormányzati pályázat lezárult, a nyertes szerződése 15 millió forint bérleti díj ellenében 2022. december 31-ig szól. A pályázati kiírást a település honlapján és a helyi tévében hirdették meg, a megadott határidőig hét pályázat érkezett. Egy pályázat nem felelt meg az előírásoknak, így a képviselő-testület végül hat érvényes ajánlat közül választhatott.

Partidrog miatt agyba-főbe verték a biztonsági őrök Siófokon
Azt hitték, hogy kábítószert kevert egy nő italába.
Rendeld házhoz a Balatonnál: termelői húsok, borok, lakásdíszek húsvétra - vagy rendelhetsz áruházból is
A Balaton több pontján a helyi termelők kiszállítják a rendelt termékeket. Ha inkább élveznéd a balatoni pihenést, és nem akarsz boltba járni, vásárolj be online. Egyes áruházláncok már a Balatonhoz is szállítanak. Ezeket gyűjtöttük most össze, hogy neked könnyebb dolgod legyen.
Indul a viharjelzés a nagyobb tavakon
Április elsején megkezdi működését a viharjelző rendszer a Balatonon, a Velencei-tavon, a Fertő tavon és a Tisza-tavon - tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője az MTI-t.
Így kerülnek a halak a Balatonba - galéria
A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. szakemberei öt tonna, a varászlói tógazdaságból származó pontyot telepítettek a Balatonba. Nézze meg a műveletről készült képeket!
Haltelepítés a Balatonon
None
Április elsején indul a viharjelzés a Balatonnál

A tavi viharjelzési szezon 2021. október 31-ig tart, a viharjelzéseket az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) adja ki. 

Itt a jó idő, indul a viharjelző rendszer is
None
A Balatonhoz is csábít új klipjében a Follow the Flow
Az együttes legújabb szerzeménye, a „Régi mese” Magyarország mesés tájai és természeti kincsei előtt tiszteleg és természetesen balatoni tájak is szerepet kapnak a videóban.
Reklám
Így nézne ki a Szuezi-csatornában keresztbe állt hajó a Balatonon
Egy mókás weboldal segítségével Veszprém megye bármely pontjára lerakhatjuk a hajót. Kipróbáltuk, hogyan nézne ki az Ever Given a Balatonon!
Tour de Hongrie - A főszervező szerint minden kerékpárrajongónak örömet fog szerezni a mezőny
Minden kerékpárrajongónak örömet fog szerezni a Tour de Hongrie országúti kerékpáros körverseny mezőnye a főszervező szerint.
Nyáron már villanyvonatok közlekedhetnek a Balaton északi partján is
Május legvégén indulhat meg a vasúti forgalom az észak-balatoni vonalon, június második felében pedig elkezdődhet a pályaszakaszon a villamos üzem.
A Balatonból ivott a hosszútávfutó, hogy elérje a célt

Segítség nélkül futotta körbe a magyar tengert Blaskó Mihály, ami önmagában is rendkívüli teljesítmény. Elmondása szerint viszont a vízpótlás volt a legnagyobb kihívás számára futás közben, mivel a közkutak és a boltok sem üzemeltek a járványhelyzetből kifolyólag – írja a csupasport.hu. A Balatont autóval is kihívás megkerülni, készülni kell rá, megtervezni az útvonalat. Kerékpárral már […]

Úszófalu épül a Tisza-tónál

Az abádszalóki úszófaluban jelenleg az infrastruktúra és a partszakasz kiépítése zajlik, de két héten belül megkezdődik az első cölöpök leverése. A vízhez közeli lakóegységek előnye, hogy az ember távol tudja magát tartani a stressztől, főleg, amikor a többség otthonról, home office-ban végzi a munkáját a járvány terjedése miatt. Nincs zaj- és fényszennyezettség, az építmények teljesen

Nagyszombaton indul az idei hajózási szezon a Balatonon

Eddig csak a tervek között szerepelt, de most már biztos, hogy idén nagyszombaton veszi kezdetét a balatoni hajózási idény, persze csak a járványügyi előírások szigorú betartásával – nyilatkozta Veigl Gábor, a Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) vezérigazgatója a hirbalaton.hu-nak. A Bahart honlapján még nincs fent az új hajózási menetrend, de annyi tudható, a szokásos tavaszi menetrend […]

Önálló beavatkozásra képes fékrendszert fejleszt a Continental és a Pannon Egyetem

A Continental technológiai vállalat tovább erősíti Magyarországon a fejlesztési és kutatási tevékenységét a Pannon Egyetemmel közösen, amelyhez a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap is hozzájárul 758 millió forint támogatással. Az összesen 2 milliárd forint költségvetésű, hároméves projekt megvalósításában a Continental veszprémi és budapesti fejlesztési központjai vesznek részt, amely három egymásra épülő ipari kutatási és […]

Rost Andrea a Balatonnál lesz gazdálkodó?
A koronavírus-fertőzésen átesett Rost Andrea most kezd bele régi álmai megvalósításába, például a mandulatermesztésbe, melyhez területet keres a Balatonnál.
Sonkát, kalácsot és más isteni falatokat hoz a balatoni húsvéti nyúl
Az éttermek mindenféle húsvéti akcióval készülnek azoknak, akik a Balaton környékére vetődnek nagypéntek és húsvéthétfő közt, természetesen csak elvitelre. Íme egy körkép a teljesség igénye nélkül.
Balatonfenyvesi polgármester: péntekre megtelhetnek a balatoni települések
Lombár Gábor felhívta a figyelmet a megyei kórház leterheltségére is.
Szombaton kifutnak a balatoni hajók
A járványügyi előírásokra odafigyelve indul a 175. hajózási szezon.
Vágjunk-e lyukat a spinnakerünkbe?
Korábbi cikkünkben bemutattuk az OXLEY önstabilizáló bőszeles vitorláját. A gyártó által megadott tulajdonságok felkorbácsolták szunnyadó kíváncsiságomat, így alig vártam, hogy élesben is kipróbálhassam.
Érdi Mári: célegyenesben az olimpiai felkészülés

A tokiói olimpiára készülő vitorlázó az elmúlt időszakot Lanzarotén töltötte, ahol hasznos felkészülési időszakot zárt le. „A Kanári-szigeteken gyakorlatilag a világ legjobbjai ott voltak. Jó volt ilyen környezetben hangolódni az olimpiára” – mondta Érdi Mária. Lanzarotén egy edzőversenyt is rendeztek, ahol a legutóbbi olimpia összes dobogósa ott volt a női laser radial hajóosztályban. „A lebonyolítás

Óvatosan az úton! Varangyasszonyság épp az urát viszi a hátán
Mókás jelenség, amikor a termetes barna varangy nőstény hátán viszi feleakkora hím párját. Az első tavaszi melegben egymásba kapaszkodva menetelnek árkon-bokron keresztül a víz felé, hogy lerakják petéiket. Nem árt vigyázni, nehogy elüssük őket!
Élményparkkal és kiállítótérrel gazdagodik az újjászülető szántódpusztai majorság

Az Europa Nostra díjas, dél-balatoni majorság a 18-19. századi, eredeti állapotban megőrzött, mintegy 30 épületből áll.

Kálvária Vöröstó

Vöröstó a Balaton-felvidék északi lejtőin, a Déli-Bakony lábánál, nagyjából 8 kilométerre fekszik a Balatontól, kálváriája a falu délkeleti szélén emelkedő dombon áll.

Csupasport: ivott a Balatonból, hogy célba érhessen
A tó segítség nélküli körbefutásban ő tartja a rekordot 26 óra 40 perccel. Blaskó Mihály segítség nélkül futotta körbe a tavat, de nagyobb feladat volt számára, hogy vizet vételezzen, mert a járvány miatt a közkutak és az üzletek sem üzemeltek – maradt a természet.
Barnagi Kálvária

A barnagi Kálvária Veszprém megye legrégebbi, számos archaikus vonást őrző keresztútja, amely a falun kívül, a határ északkeleti részén található.

Kálvária Paloznak

Az 1990-es években Márffy István grafikus kezdeményezésére a paloznaki családok támogatásával épült meg a paloznaki kálvária.

Hévízi tippek a derékfájás megelőzésére
Kora reggel elmész futni, az egész napos home office után pedig bicajozol egy nagyot? Mégis fáj a derekad? Mi lehet a baj? Mit kell tenned?
Kármelhegyi Boldogasszony kápolna Balatonföldvár

A neoromán stílusú, a köznyelvben csak Hegyi kápolnaként emlegetett épület az egykori kelta földvár magasabban fekvő részén, a sáncon belül található, egy tölgyfa-ligetben.

Megújulás útja Balatonszárszó

A Megújulás útja tematikus sétaút tíz állomásán táblák állnak, melyeken a reformáció legjelesebb vívmányai és azoknak a mai életünkre tett hatásai olvashatóak.

Szent Kilit római katolikus templom Siófok

A műemlékvédelem alatt álló Szent Kilit római katolikus templomot, egy korábbi helyére, 1801-1804. között emelték.

A balatoni utakon is kiemelt rendőri ellenőrzés lesz húsvétkor
A húsvéti közúti ellenőrzéseknél idén a biztonsági öv használatát is kiemelten ellenőrzi a rendőrség.
Reklám