Vitorlázás

Veteránszerelemből rekord és sikeres fesztivál Hévízen
Emlékszel a hévízi veteránautó fesztiválokra? Színesítette már vidám lagzi, és oldtimer rekordkísérlet is a rendezvényt, az ötletgazda számára azonban az adományozás ugyanolyan fontos, mint a sikeres találkozók megszervezése. Ismerd meg közelebbről Tóth Zoltánt!
Érezted már az ólevendula illatát?
Neked mi jut eszedbe a levendula szappanról? A nagymamád gardrób szekrénye, Tihany vagy épp a kedvenc kozmetikumod?
Helyüket keresik az utószezonban a balatoni horgászok
A balatoni halászat 2014-től elrendelt megszüntetésével véget ért a horgász-halász háború, de még koránt nincs béke a Balatonnál. Egyre kevesebb a halfogásra alkalmas partszakasz – sérelmezik a horgászok, akiket az is bosszant, hogy van, ahol szezon után se mehetnek be a strandra.
Fontos a Balaton vasúti körbejárhatóságának megteremtése

A Balaton-régió közlekedésfejlesztési stratégiájában az üdülőkörzet elérhetőségének javítása kapott prioritást, most a régión belüli közlekedési problémák megoldására kell koncentrálni, a fő cél a Balaton vasúti körbejárahtóságának biztosítása – hangzott el a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) online konferenciáján szerdán. Borbélyné Szabó Ágnes, az Innovációs és Technológiai Minisztérium főosztályvezetője a Balaton Kiemelt Térség Közlekedésének fejlesztése című rendezvényen elmondta: az északi parton a Szabadbattyán és Balatonfüred […]

Reklám
Hajózás közben tisztítja az óceánokat a Suzuki

A Suzuki Motor Corporation kifejlesztette hajómotorokra szerelhető mikroműanyag-gyűjtő eszközét, amellyel a hajó üzemeltetésével is összegyűjthetők a vízfelszín közelében úszó mikroműanyagok. A tengereket szennyező műanyaghulladék az utóbbi években jelentős környezetvédelmi problémává vált, mivel nagy részük az óceánokba kerül. A Suzuki által fejlesztett eszköz használatával azonban a hajó üzemeltetésével is összegyűjthetők a vízfelszín közelében úszó mikroműanyagok. A

Történelmet írt a világ leghosszabb horgászversenye a Balatonnál
Véget ért a VIII. Nemzetközi Balatoni Bojlis Horgászverseny (NBBH), melyen a résztvevők a Balaton középső és nyugati medencéjében 187 órán át non-stop fogták a hatalmas pontyokat. Az idei volt az NBBH történetének legsikeresebb megmérettetése: kifogták a mindenkori versenyek legnagyobb halát.
Fotelből nézhetjük az Amerika Kupa futamait

Nem kell ahhoz Új-Zélandra utazni, hogy élőben nézhessük a harminchatodik America’s Cup futamait, számtalan televíziós csatorna veszi át ugyanis az adást, amelyek közül néhány itthon is elérhető. Grant Dalton, az Emirates Team New Zealand (a Védő) igazgatója elmondta: amióta 2017-ben, Bermudán elhódítottuk a Kupát, folyamatosan azon dolgoztunk, hogy a verseny 170 éves történetének legkönnyebben követhető

A Balaton-felvidéki táj ihlette a művésztábor résztvevőit
A képzőművészet és Sümeg kapcsolata a régebbi időkre nyúlik vissza, ugyanis már az ezerkilencszázas évek elején közkedvelt hely volt a festők körében. A Balaton-felvidéki táj szépsége azonban nem csupán a szakmabelieket ihlette meg, egy korabeli újság úgy fogalmazott, hogy a Balatonnál nagyon sok festő nyaral, de még több nyaraló fest.
Fél Balaton elég lenne a világításhoz
Mekkora területre lenne szükségünk, ha imádjuk a napenergiát? Na és az egész világnak?
Hordókba került a hegy leve
Kevesebb bor lesz idén, de kiváló évjárat ígérkezik. A végéhez közeledik a szüret a Balatonboglári borvidéken. A szárazság és a tavaszi fagy miatt átlagosan 15-20 százalékos a terméskiesés, viszont a minőséggel nincs probléma, a cukortartalom kifejezetten jó, a savak pedig szépek.
Ilyenkor már túl hűvös a Balaton fürdőzésre? A keszthelyi egyetemista rácáfol (videó)
Horváth Dániel, keszthelyi egyetemista péntek délután úgy döntött, úszik egyet a Balatonban.
Laser Európa-Bajnokság: Szép eredmények pénteken
Újabb két futammal folytatódott a Laser Európa-bajnokság Lengyelországban, ami azt jelenti, hogy immáron négy futamon van túl a népes mezőny.
Berki Krisztián: "Egy balatoni gyerektáborban vették el a szüzességemet"
Berki Krisztián füvet nyír a siófoki focipályán, és kukoricát árul a parton, de nyáron azért másra is jutott ideje: kislányával és feleségével közös élményeiről is mesélt. Kiderül az is, hogy hogyan veszítette el Krisztián a szüzességét egy balatoni gyerektáborban.
Reklám
Hétfőtől őszire vált a balatoni kompmenetrend

Hétfőtől őszi menetrend szerint közlekednek a balatoni kompok, rövidebb ideig, de továbbra is 40 percenként járnak Szántód és Tihany között.  A Balatoni Hajózási Zrt. tájékoztatása szerint a kompok Szántód felől 6.40-18.40 között, Tihany felől 7.00-19.00 óra között közlekednek. A járatokat szükség esetén sűrítik, a menetidő 8 perc. Az egész évben üzemelő balatoni kompjáratok a téli időszakban, november 2-től […]

Sportdiplomáciai siker a szörfösöknél

Jelentős magyar sportdiplomáciai siker született szörfben, Utassy Loránd bekerült az új olimpiai osztály nemzetközi szövetségének elnökségébe. A Nemzetközi IQ Foil Osztályszövetség első vezetőségének megválasztásakor az elnök a lett Ansis Dale lett. A kilenctagú elnökségbe 25-en pályáztak, és bekerült a testületbe Utassy Loránd, a magyar válogatott szövetségi kapitánya is. A szörfösöknél 2024-től az RSX helyett a

Németh Kornélné lett Balatonszemes polgármestere

Németh Kornélné (Fidesz-KDNP) nyerte a polgármester-választást a Somogy megyei Balatonszemesen vasárnap – tájékoztatta a Balatonszemesi Közös Önkormányzati Hivatal jegyzője az MTI-t. Szatmári Ibolya elmondta: az eddig alpolgármesterként dolgozó Németh Kornélné 529, míg független vetélytársai közül Farkas Péter 257, Havasy Tamás 24, Borbély János 19 érvényes szavazatot kapott. Beszámolt arról, hogy a Balaton-parti község 1527 választópolgárából 834-en szavaztak, ez […]

Laser EB: Érdi Mári peches, viszont nagyszerűen vitorlázik

A második versenynapon futamgyőzelem helyett feketezászlós balszerencse és egy 2. hely jutott Márinak. Vadnai Jonatán ezen a napon már megmutatta mit tud, Benjaminnak viszont még mindig nem jönnek a jó lapok.

Új egyesület több, mint 50 éves hagyománnyal
Előző cikkemben feszegettem azt a kérdéskört, hogy vajon mégis hol képeznek a Balatonon hobbi és túravitorlázót. Akkor most ideje, hogy bemutassam magunkat, a Szántódi Vitorlás Egyesületet, ami így akár egy PR cikként is szolgálhatna, de ezzel valójában mégsem ez a célom. Sokkal inkább célom részletesen bemutatni egy olyan lehetőséget, egy komolyabb történetet, mely részben kihalófélben van a Balatonon, de mégis kellő elszántsággal, és remélhetőleg idővel akár szakági szövetségi, vagy valamilyen állami, pályázati, esetleg vállalati segítséggel hosszú távon életben tartható volna, mi több, tovább fejlődő lehetne.
Eladó az egyetlen Ferrari versenyhajó

Tizenkétmillió dollárért eladó egy, az 50-es években készült a Ferrari versenyhajó, amelynek sebességi rekordját közel 70 éve nem sikerült megdönteni. Ez volt az első és utolsó alkalom, hogy a Ferrari felirat valaha megjelent egy vízi járművön, ami hihetetlenül különlegessé teszi ezt a hajót. Éppen ezért a Ferrari Arno XI Racing Boat számára olyan gyűjtőt keresnek,

Ultrabalaton útinapló - Miért futottam 155 kilométert 220 helyett?
Ultrázni „divat” lett – tapasztalt hosszútávfutó, Mikola Bence Ultrabalaton-útinaplója azonban elvezet a hétköznapi ultrafutóstációkhoz, amelyek vége nem mindig az álomszerű célba érés eufóriája.
Karácsonyváró játszóház 2020 Balatongyörök

2020. december 12-én 15 órakor kezdődik a balatongyöröki Bertha Bulcsu Művelődési Ház és Könyvtárban a Karácsonyváró játszóház.

Ezért nem engedik be a horgászokat a bezárt balatoni strandokra
None
Reklám
Nagy családi Húsvétolás 2021 Balatongyörök

Családi programokkal színesítve 2021. április 3-án rendezik meg Balatongyörökön a Nagy családi Húsvétolás rendezvényt.

Pünkösdi Szezonnyitó Napok 2021 Balatongyörök

A több éves hagyományra visszatekintő balatongyöröki Pünkösdi Szezonnyitó Napokat 2021-ben május 22-24. között rendezik meg.

Györöki BorKorzó 2021 Balatongyörök

Négy napon keresztül kóstolhatjuk a hűs balatoni borokat és az ízes ételeket Balatongyörökön, a Györöki BorKorzón 2021. július 22-25. között.

Augusztusi Györöki BorKorzó 2021 Balatongyörök

2021. augusztus 13-15. között ismét a környék legjobb borait, ételeit kóstolhatjuk az Augusztusi Györöki BorKorzó rendezvényen, Balatongyörökön.

Augusztus 20-i ünnepi megemlékezés 2021 Balatongyörök

2021. augusztus 20-án ünnepi megemlékezéssel várják az érdeklődőket Balatongyörökön.

A fiatal vendégek is jól érzik magukat Hévízen
Hévízen családokat, kerékpározó fiatal párokat s idősebbeket is látunk, akik a bevásárlóutcában sétálnak vagy a fürdő felé tartanak.
Szüreti Mulatság és Halászléfőző-verseny 2021 Balatongyörök

2021. szeptember 4-én Szüreti Mulatsággal és Halászléfőző-versennyel búcsúzik Balatongyörök a nyártól.

Szent Mihály-napi búcsú 2021 Balatongyörök

2021. szeptember 25-én Balatongyörökön, a templom alatti tér ad otthont a Szent Mihály-napi búcsú ünnepségnek.

Sejtelmes fotókon a ködfelhőbe burkolózott balatoni tanúhegyek

A Balaton-felvidék tanúhegyei önmagukban is csodálatosak, a reggeli köd fátyolszerű takarásában pedig misztikussá is válnak.

Kezdetét vette a Laser Európa-bajnokság!
Kezdetét vette a Laser Európa-bajnokság!
Kezdetét vette az Európa-bajnokság!
Egy 15. és egy 8. helyezéssel kezdte az Európa-bajnokságot Érdi Mária. A lengyelországi Gdanskban zajló kontinensbajnokság első napján 10-15 csomós szélben ültek hajóba Európa legjobbjai.
Laser EB: 20 – 30 – 40, lesz ez még jobb is

A lengyelországi Laser Európa-bajnokságon az első napi futamokon a magyar versenyzők még nem turkáltak a mázlizsákban, a kezdésük közepesre sikeredett.

Fogadj örökbe egy Folly fát az Arborétumban!
Neked van saját fád? Hogy a kertben több is van? Esetleg pont az a baj, hogy nincs kerted? Most ez sem lehet akadály. Októbertől nem csak saját csillagod lehet az éjszakai égbolton, de a Balatonnál is meglátogathatod a saját fádat. Indul a Folly Arborétumnak a „Fogadj örökbe egy Folly fát!” elnevezésű kampánya.
Lázonganak a horgászok, egyre kevesebb a pecahely a Balatonnál
Nem engednek az önkormányzatok az önkényes pecásoknak akik kisajátították maguknak a strandokat.
Hétvégi balatoni programajánló
Ezen a hétvégén is több tucat program vár a tó körül. Mi most megmutatjuk a legjobbakat, hogy neked könnyebb legyen a választás.
Elkészült a fenékpusztai csomópont

Átadták az M76-os korrekciós szakaszát Fenékpusztánál. Az út építését a rendszeresen kialakult torlódások motiválták, amelyeknek lehetősége remélhetőleg most már sokkal csekélyebbre csökkent – számolt be a tvkeszthely.hu. A háttérben még folyik ugyan a munka, de szeptember 29-én kora délután átadták a forgalom számára Fenékpuszta közelében ezt a körforgalmat. A 76-os út Sármellék és Balatonszentgyörgy közötti […]

Felülvizsgálnák az itthoni zéró toleranciát a balatoni borászok

Szigorúbb közúti ellenőrzések mellett ugyan, de az itthon jelenleg hatályban lévő zéró tolerancia helyett az uniós sztenderd 0,5-ös véralkoholszint elfogadását preferálnák a Balatoni Kör borászai, akik érveiket hét pontban foglalták össze. Mint írják: a Balatoni Kör üdvözli, hogy Nagy István agrárminiszter társadalmi párbeszédet kezdeményezett az alkohollal szembeni zéró tolerancia felülvizsgálatára. Egy ilyen komoly téma nagy […]

Sikertörténet: meglendülhet a hajós piac

Bőven van tér az eddig is fejlődésben lévő magyarországi hajós piacon – derült ki a minden előzetes várakozást felülmúló Balaton Boat Show-n, amelyen jó néhány új modell is bemutatkozott. Bár a koronavírus-járvány miatt sokáig kérdéses volt, sor kerülhet-e a hajókiállításra, végül közel hatezren vettek részt a balatonkenesei Balaton Boat Show-n, ahol 75 kiállító, valamint 80

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Szent Donát kápolna, Balatonlelle

A Balatonlelle felett nyúlik el a lankás Kishegy, amelynek aprócska magaslatáról a Balaton is a déli part egyik legpazarabb panorámájában tündököl. A Kishegy ékköve viszont – megannyi présház és pince mellett – egyértelműen az úgynevezett parasztbarokk stílusban épült Szent Donát kápolna. Az épületet a hegy tulajdonosa, Majthényi György emeltette valamikor a 18. század derekán és […]

Foiling Week 2020 - WASZP
Foiling Week 2020 - WASZP
Hungarian 9ers: avagy amikor a szezonzárás valami új kezdetét jelenti....
Hungarian 9ers: avagy amikor a szezonzárás valami új kezdetét jelenti....
Elsüllyedt egy kotróhajó a Balatonban
Nincs biztonságos kikötésre alkalmas hely, ezért a kotrást végző hajók vihar esetén is a nyílt vízen kénytelenek horgonyozni – ezzel magyarázta az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF), hogy az egyik kotrógép elsüllyedt a Balatonban.
Hungarian 9ers: avagy amikor a szezonzárás valami új kezdetét jelenti
Október első hétvégéjén az időjárás igencsak kegyeibe fogadta a Magyar 29er Osztályszövetség által szervezett „Hungarian 9ers” teszt-esemény résztvevőit. A napos, meleg idő, illetve a szombati napon 5-15, vasárnap inkább 20 csomó feletti szélerő kiváló körülményeket biztosított a 49erFX női olimpiai hajóosztály hazai debütálását is jelentő eseményen. Az alapkoncepció kipróbálása – mely szerint egy sikeres ifjúsági hajóosztály versenyzői számára biztosítani illik a továbblépési lehetőséget, akár nemzetközi, akár csak hazai szinten gondolkodnak is – kiválóan sikerült.
Foiling Week 2020 - WASZP
Ahogy minden évben, úgy idén is a rendkívül szélbiztos garda-tavi Malcesine-ben rendezték a nemzetközi Foiling Weeket. Természetesen nem voltunk biztosak a részvételben, de végül az indulás mellett döntöttünk. Gémesi Gyuszi teljes családdal egy héttel a verseny előtt, én pedig egyedül, munka után, péntek éjjel vágtam neki az útnak. Szombat reggel 7-kor érkeztem meg Malcesinébe, Gyuszi még segített levenni a tetőről a hajót mielőtt kiment az Oraban. Mindketten Waszposok vagyunk, ez a molynál picit egyszerűbb és könnyebben kezelhető, ugyanakkor kisebb teljesítményű repülő egytestű.
Reklám