Vitorlázás

Bébibumm és az utak felújítása zajlik a Veszprémi Állatkertben
Mivel jelenleg sajnos még nem fogadhat látogatókat a Veszprémi Állatkert, ezért kihasználva a vírushelyzet miatti zárvatartási időszakot, felújítják a látogatói utakat több mint ezer méter hosszban a Gulya-domb területén.
Márciustól indulnak a tengerjáró hajók

A tervek szerint március 27-én újra elindulnak a Carnival Corporationhöz tartozó Costa Cruises járatai. A szezont a cég zászlóshajója, a Costa Smeralda nyitja három- és négynapos körutazásokkal Olaszország körül, többek között Savona, La Spezia, Civitavecchia, Nápoly, Messina és Cagliari érintésével. Május 1-jétől pedig már hosszabb, egyhetes körutazásokat is lehet tenni a Földközi-tenger nyugati részén, Olaszország,

A Balatonnak különleges és egyedi illata van - Beszélgetés Zólyomi Zsolt parfümőrrel
Zólyomi Zsolt parfümőr az egyedüli magyar szakember, aki Versailles-ban elvégezte a Fragrance Academy parfümkészítő mesterkurzusát. Egyedi felkérésre, személyre szabott parfümöket készít, a világ számos pontján megfordult, hírességeknek is alkotott saját illatot. Sokat utazik, nagy világjáró, de igazi nyugalomra a Balatonnál lelt. Lellei birtokáról, tavi terveiről és a Balaton sajátos illatáról beszélgetett vele Kovács Emőke.
Mi lesz a Balaton Sound és a Strand fesztivál sorsa? Zamárdi komoly szigorításokat tervez
Tervezik a zamárdi fesztiválokat a szervezők, egyeztetnek az önkormányzattal, de csak két fesztivált engedélyeznek. A B My Lake biztosan nem Zamárdiban lesz idén, de vajon mi lesz a Strand és a Balaton Sound sorsa?
Reklám
Forgalmasak a Balaton-parti elviteles helyek
Nincs már jég a Balaton vizén, de a télies öltözetre ezen a hétvégén is szükség van, ha sétát tervezünk a parton. Siófokon arra számítva, hogy sokan érkeznek a városba, kinyitották a Nagystrandot is. Az emberek szívesen fogyasztanak a Balaton-parti elviteles éttermek kínálatából.
Eloltották Fonyódon a berek tüzet

Vasárnap hajnalra eloltották az előző nap kigyulladt nádast Fonyód külterületén; ahol mintegy 120 hektáron égett le a terület.

Lángokban a balatoni nádas és élővilága

Kigyulladt a nádas Fonyódnál, ahol a körülbelül húsz hektáron elterjedt tűz megfékezésére már nyolc helyről érkeztek hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltók – ismertette a katasztrófavédelem honlapján szombaton este.Az újabb tragédiának a balatoni nádasban, nemcsak a magyar tenger ökoszisztémája látja kárát, de megannyi állat élőhelye és élete is odaveszik ezekben a berektüzekben. Fonyód külterületén, a Turul […]

Bécsből a Balatonra vonattal?

Javában zajlik a Balaton északi partján, Szabadbattyán és Balatonfüred között a vasúti pálya villamosítása. A modernizációs projekt azonban várhatóan nem ér itt véget. Az uniós közbeszerzési közlönyben ugyanis a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. közbeszerzési felhívást tett közzé a második ütemre. A Napi.hu írása szerint ez magában foglalja a Balatonfüred-Tapolca-Keszthely és Ukk-Tapolca vonalszakaszok villamosítását is. A projekt része mintegy 25 […]

Csodás látványt nyújt a befagyott Niagara-vízesés

A hideg időjárás miatt részben befagyott a Kanada és az Egyesült Államok határán található Niagara-vízesés. A vízzuhatag alján és a folyó partján nagy jégdarabok képződtek. A víz és a jég találkozásakor pedig gőz képződik, ugyanis a jég sokkal hidegebb, mint a rázúduló víztömeg – írta az index.hu. Egymás mellett a mozgó és a mozdulatlan részek:

Tudtad, hogy a Fradi csapatkapitánya szenvedélyes pecás? Exkluzív interjú Lovrencsics Gergővel
Elárult pár trükköt, hogy ő hogyan horgászik. De mi köze van ennek a futballhoz? Milyennek látja ő a magyar bajnokságot? S, vajon lengyel felesége és a gyerekeik szeretik a Balatont?
Szerencsétlenségek sorozata sújtja Bors Máté olimpiai felkészülését
Spanyolországban kezdte volna meg olimpiai felkészülését Bors Máté windsurf magyar bajnok, azonban már az első napon partra kényszerült az Exatlon Hungary bajnoka. A légi szállítás során szörfjének fontos tartozékai törtek össze, majd a lábát kellett összevarrni egy vágás miatt.
Hatalmas tűz a Balatonnál – lángol a berek Fonyódnál
20 hektárnyi nádas, bozótos terület kapott lángra szombaton késő délután Fonyód és Balatonfenyves között. 7 településről 11 tűzoltógépjármű érkezett a helyszínre.
Bobo, a legfiatalabb átkelő

Bobo Gallagher 10 évesen a legfiatalabb lett, aki széllel hajtott járművel megtette a Hawaii és Maui közötti 30 mérföldes nyílt tengeri utat. Az Alenuihaha-átkelés legendásnak számít, a Maui-csatorna 30 mérföldjét jelenti, és az összes, szigetek közötti átjáró közül itt a legerősebb a szél. A helyiek úgy tartják, hogy aki teljesíti, igazi vízi ember. Bobo 9

Reklám
A leghasználhatóbb túraalkalmazások
Lassan mindenki kikívánkozik a természetbe és egyre többen indulnak el kisebb-nagyobb túrákra. Ha a megszokott útvonalak helyett másra vágynánk, érdemes letölteni néhány appot, amelyek nemcsak tippeket adnak, hanem a navigációban is segítenek, és hasznos információval látnak el.
Keszthelyi táncművész lehet az év Tündérszépe
A keszthelyi táncoslány is esélyes idén arra, hogy elnyerje a Tündérszépe címet. Nézd meg te is, hogy mit mond a versenyről.
Abramovics új 170 milliárdos szuperhajója

Bremerhavenban épül és rövidesen hajózhat a 460 millió angol fontot érő 140 méter hosszú Solaris szuperyacht.

Abramovics új 170 milliárdos szuperhajója

Bremerhavenban épül és rövidesen hajózhat a 460 millió angol fontot érő 140 méter hosszú Solaris szuperyacht

Csodás szigetek várják a nyaralókat

Van néhány sziget, ahová szabad a beutazás, igaz, többségüknél most némileg nagyobb felkészülést igényel a tervezés, és sok helyen elvárják a tesztelést is. Ha ezekre a mesés tengerpartokra mennénk, szükségünk lesz negatív PCR-tesztre, az pedig országonként változó, hogy hány óránál nem régebbi eredményt fogadnak el. A Dominikai Köztársaságban például a reptéren szúrópróbaszerűen tesztet végezhetnek a

Két ultrafutó verseny is lesz idén Balatonalmádiban
Április tizedikén Balatonalmádiban rendezik meg mindkét hosszú távú ultraversenyt, de vajon miért döntött így a szervezőség és mit kell tudni a versenyekről? Mutatjuk.
Nyárra megújul a Fülöp-hegyi kilátó Révfülöpön
Egy évvel ezelőtt villámcsapás következtében gyulladt ki a révfülöpi Millenium kilátó, és a fából épült részek megsemmisültek. A település sikere, hogy egy év alatt megtörtént a kárfelmérés, és a biztosítói díj mellett állami támogatással újjáépítik a Fülöp-hegy jellegzetes kilátóját.
Kvíz: Lelki megtisztulás, kálváriajárás Balatonnál
Teszteld az ismereteidet a Balatonról a likeBalaton.hu-val! Minden héten egy izgalmas kvízzel jövünk, szóval vedd elő a játékos éned, a tó iránt érzett minden rajongásod és az összes tudásod! Sok sikert kívánunk!
Új korszak kezdődik a balatoni hajózásban

Sorra újulnak meg a hajók a Bahart flottájában, miközben az új hajók gyártása is folyamatban van. A társaság több mint 200 millió forintot fordít korszerűsítésekre annak érdekében, hogy modern utazási feltételeket és üzembiztos működést biztosítson az utasoknak a szezonkezdetre. A 2021-es, 175. jubileumi év első negyedévében a tervek szerint halad a Bahart hajóflottájának felújítása, fejlesztése […]

Reklám
Részlegesen kinyithatnak a budapesti gyógyfürdők

Több mint 200 dolgozóját oltatta be Budapest Gyógyfürdői és Hévízei Zrt., hogy a hozzájuk tartozó fürdőkben újra megnyithassák az úgynevezett gyógyászati egységeket. Annak a kockázatát, hogy vendég vendéget fertőzzön meg, úgy csökkentik, hogy időpontot kell foglalni, a fürdőkben folyamatosan fertőtlenítenek, és várhatóan követik az osztrák példát. Ausztriában ugyanis már a beérkező vendégeket is tesztelik. Tavaly

Imádja a Balaton környékét a csúcsragadozó
A viszonylag kis testű aranysakál még a vaddisznó malacot is elkapja, nem gondoltad volna, de ő az ország csúcsragadozója! Kedvelt élőhelye a Kis-Balaton, és a Balatontól délre eső területek.
NAU-TEN: az ötlettől a hajóosztállyá válásig
Soponyai Géza „Sopi” az egykori vagabund szörfös hosszú évek alatt az egyik leginnovatívabb hazai hajóépítővé vált. És nem csak – elsősorban a hazai vitorlástársadalomnak szánt – hajók, hanem a vitorlások utóéletét, hajóosztállyá válását menedzselő, a vásárlókkal személyes kapcsolatot ápoló habitusa teszi egyedivé a munkáját. Pillanatnyilag négy aktív nemzeti osztályban versenyeznek az általa épített egységek, ezek az 50-es cirkáló, a Nautic (itt a Nautic 311-esek mérik össze erejüket), a Nautic 330 és a Nautic 370 Run.
Versenynaptár 2021: Elfogadva!
Bár egyelőre a koronavírus világjárvány állítja össze a mindennapok programját, a Magyar Vitorlás Szövetség elnöksége - ahogy eddig, úgy most is - előre tekint és egy fontos döntés meghozatalával erősítette meg azt, hogy igenis reménykedhetünk abban, hogy a – terveknek megfelelően – a tavasz beköszöntével a vitorlás szezon is elindulhat.
Versenynaptár 2021: elfogadva
Az MVSZ elnöksége elfogadta ugyanis a Magyar Vitorlás Szövetség 2021.évi versenynaptárát.
NAU-TEN: Az ötlettől a hajóosztállyá válásig
Soponyai Géza „Sopi” az egykori vagabund szörfös hosszú évek alatt az egyik leginnovatívabb hazai hajóépítővé vált.
Megtisztították a legnagyobb sirályszigetet

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai megtisztították a dankasirályok ezreinek fészkelőhelyet nyújtó Korom-szigetet, hogy a madarak márciusban birtokba vehessék a rendbe hozott területet. A szegedi Fehér-tó 11. tóegységén található Korom-sziget hazánk egyik legnagyobb dankasirály-kolóniájának ad otthont. Több ezer dankasirály mellett szerecsensirályok egy kisebb állománya fészkel itt, de előfordul küszvágó csér is. Mivel a sirályok kedvelik,

Siófokon kapták el a moldáv embercsempészt
Illegális migránsokat szállított autójával Siófokon egy moldáv férfi, de a somogyi rendőrök elkapták. Nézd meg a rajtaütésről készített videót!
Lefoglalták a helyszínt a Balaton Soundra
Ez még mindig nem jelenti, hogy biztosan meg is tartják a fesztivált.
Vörös bivalyokkal dagonyáztunk Keszthelyen
Hogyan jutottunk el egy dzsungel mélyén fekvő dagonyába, miközben csak Keszthelyen jártunk? Mekkora egy őserdei elefánt, milyen a csíkos bongó? Gyere velünk, mutatjuk!
Június végére lefoglalták a szervezők a Balaton Sound helyszínét Zamárdiban

A zamárdi kultúrházban megtartott ülésen úgy döntöttek, engedélyt adnak arra, hogy a nyáron – szigorú járványügyi feltételek mellett – két fesztivált rendezzenek a településen.

Májustól újra megnyit az északi part legnagyobb szabadstrandja
None
Három énekes hattyú is élvezi a Kis-Balaton vendégszeretetét

A dallamkürtre emlékeztető, kellemes, trombitáló hangú vízimadarakból december óta vendégeskedik három példány a Kis-Balaton déli csücskében.

Dubajból a honvágy hozta haza a balatoni hajóépítőt
Bejárta a világot, nagy hajóépítő cégeknél és versenycsapatoknál dolgozott, de a honvágy hazahozta Bali Istvánt a Balatonra, ahol felnőtt. Rengeteg munkát tett bele a Kékszalag elhódításába, s továbbra is Somogyban képzeli el a jövőjét.
Videón, ahogy ripityára töri a mólót a szuperjacht

A 77 méteres motoros Sint Marteen-en, a Simpson-öbölben vált irányíthatatlanná, és eltrafálta a Sint Maarten Yacht Club mólóját. Kétszer. A GO szuperjacht február 24-én kifelé tartott (volna) az öbölböl, amikor valamilyen számítógépes probléma miatt a kormányműve meghibásodott. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy a hajó kis sebességgel haladt, illetve, hogy a mólón senki sem tartózkodott. Történt mindez

Szív küld szívet, szíveket

Samantha Davies versenyen kívüli befutója különleges záróüzenettel. Imádnivaló!

Három énekes hattyú vendégeskedik a Kis-Balatonon
December közepe óta három énekes hattyú telel a Kis-Balatonon – adta hírül a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság (BfNPI).
Keszthely Libás strandját plüssök lepték el
Hetek óta illatos, szép, puha plüssök bukkannak fel időről időre a város különböző pontjain. De Cserszegtomajon, Vonyarcvashegyen, Gyenesdiáson is találkozhattál kis csomagokkal. Mindegyiken ez a felirat áll: "Nem elveszett játék vagyok! Rád vártam..."
Bakancslistás helyek a Balaton körül – Óvári Messzelátó, Balatonalmádi

Balatonalmádi – az északi part egyik legnyilvánvalóbb turisztikai csomópontja lévén – talán nem szorul különösebb bemutatásra, de a város peremén még így is hemzsegnek a kevésbé egyértelmű látványosságok, amelyek önmagukban is megérnek egy misét. Ezen intimebb helyszínek táborát gyarapítja az Óvári Messzelátó is, amely tökéletes célpont azoknak, akik a balatoni város csendesebb arcára is kíváncsiak. […]

Megszámlálták a Magyarországon telelő erdei fülesbaglyokat

Összesítették az erdei fülesbaglyok teleléséről készített lakossági felmérés adatait. A visszajelzések száma idén rekordot döntött, amelyek alapján nagyjából 16 455-re becsülik az állatok számát hazánkban. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a lakosság és a média segítségét kérte a Magyarországon telelő erdei fülesbagoly csapatok országos felméréséhez január végén. A most elkészült összesítés alapján az összefogás […]

A természet visszavág a sok beton miatt

A Balatonnál is azt játsszuk, amit más területeken, hogy a fejlesztést betonból szeretnénk megoldani. Turisztikai létesítményeket építünk, minél közelebb a parthoz, lebetonozzuk a partot, irtjuk a nádat. A természeti tőke fenntartása nem szerepel megfelelő helyen a fejlesztési elképzelésekben, ami megbosszulja magát – kemény szavak, de nem akárki mondta őket, dr. Bartus Gábor*, a Nemzeti Fenntartható

Növekszik a túrázás népszerűsége a járványhelyzetben

Környezettudatosabban élnek és a fenntartható megoldásokat preferálják, akik szabadidejüket gyakran töltik kirándulással – tudtuk meg a nemzetközileg talán legpopulárisabb túra, a svéd Fjällräven Classic vándorainak bevonásával készített kutatásból, melyről a hellovidek.hu számolt be. A járványhelyzet kezdete óta a globális trendekkel összhangban Magyarországon is ugrásszerűen megnőtt a különböző túraútvonalak és a nemzeti parkok látogatottsága, ami pozitív […]

Nagyböjt idején a kálváriajárás tökéletes a lelki tisztulásra
Elkezdődött a húsvétig tartó böjti időszak. Ilyenkor a testnek és a léleknek is szüksége van a méreganyagoktól való megtisztulásra és a feltöltődésre. Már egy kis idő önmagunkkal vagy egy nyugodt séta is tökéletes kikapcsolódást nyújthat. Bejárhatunk szép kálváriautakat, amelyekből mutatunk néhányat a Balaton körül.
Tavaszi felújításon az óriáshajó

A Gitana csapat 2020–21-ben kétszer is megpróbálkozott 40 napon belül megkerülni a Földet, de a technika mindkétszer kibabrált velük. Most három hónapos műhelymunka következik. A 32 méter hosszú trimarán teste most csatlakozik az árbóchoz és a nagyobb alkatrészekhez, amiken már napok óta dolgozik a technikai személyzet. „Hagyományos” ütemezés szerint efféle karbantartásra télen kerülne sor, de

Reklám