Vitorlázás

Balatonszárszó idén online versekkel ünnepel

A balatonszárszói József Attila emlékház versek posztolására invitálja a költészet kedvelőit a virtuális térben az idei költészet napján. Az intézmény számításait a jeles ünnepnapra teljesen keresztülhúzta a koronavírus, amit ezzel az online megoldással próbálnak áthidalni a szervezők. Az emlékház azután hirdette meg a helyi önkormányzattal, művelődési házzal és általános iskolával közösen a Posztolj verset az […]

A héten döntenek a Balatoni Évadnyitóról

A héten eldől, hogy mikor lesz a Balatoni Évadnyitó, a Kékszalagról pedig május elején születik döntés. Mivel egyelőre egyetlen vízi rendezvény sem tartható meg, a Magyar Vitorlás Szövetség elnöksége úgy döntött, hogy határozatlan időre elhalasztja a 2020. évi versenyszezon kezdetét. Az elnökség felülvizsgálja a versenynaptár összeállításának szabályait és meghatározott feltételek mentén lehetőséget ad egyes versenyek

Bejött a kísérlet – a műfészkekre is ráívtak a balatoni süllők
Lezajlott a süllőnász a tavon, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. mesterséges süllőfészkei pedig jól vizsgáztak. A márciusban kihelyezett kör, illetve négyzet alakú kísérleti műfészkeket a szakemberek egy pillanatra felhúzták a tó mélyéről, hogy megvizsgálják ráívtak-e a süllők.
Érdekességek a Hévízi-tóról

A 4,4 hektáros Hévízi-tó igazi kuriózum, nemcsak Magyarországon, hanem világszinten is.

Reklám
Kórházzá alakítják a szuperjachtokat

Privát kórházi szobákat alakítanak ki, és saját orvosokkal menekülnek a nyílt vízre a szuperjacht-tulajdonosok a koronavírus járvány elől. Panama partjainál horgonyzott le a Lonian. A 285 láb hosszú szuperjacht közvetlenül a 216 lábas támogató katamarán mellé állt meg. A katamaránon 5 motorcsónak (köztük egy 55 lábas), több jet-ski, quadok és egy magánkórház kapott helyet ápolókkal

Hogyan vásároljunk és szükséges-e az élelmiszerek fertőtlenítése?
Heti 1-2 bevásárlás legyen a maximum és megfelelően fertőtlenítsük otthon a megvásárolt élelmiszereket is. Dr. Pleva György, a NÉBIH Élelmiszer- és takarmánybiztonsági igazgatója mondta el a részleteket.
Royal New Zealand Yacht Squadron - America’s Cup kvíz
Royal New Zealand Yacht Squadron - America’s Cup kvíz
Napi pozitív gondolat#4 - The Carbonfools
NEKED IS VAN RÁ KÉT PERCED. Napi pozitív gondolat című sorozatunkban megszólaltatunk egy-egy ismert előadót, zenészt, a Balaton szempontjából releváns személyiséget, aki szorosan kapcsolódik hozzá, aki a szerelmese a tónak. Érzések, hangulatok, egy kis energia a mai naphoz. Ma a The Carbonfools énekesét, Fóris-Ferencz Gábort kérdeztük.
A tökéletes koktél házi karanténhoz

Március 28-ával bevezették a kijárási korlátozást, aminek következményeként remélhetőleg már tényleg csak az lép ki lakásából, házából, akinek feltétlenül muszáj. Egyre nehezebb azonban elviselni a bezártságot, amin segíthet egy finom frissítő. Természetesen csak felelősséggel fogyasztva! A beszédes nevű Quarantini bemutatása előtt muszáj megosztanunk a hozzá vezető történetet: bárok, kocsmák, éttermek – már rég zárva, még

Elhunyt Wöller István a balatoni vizimalmok tudósa, kutatója

Malomtörténeti fényképarchívuma és adattára egyedülálló az országban. Neki köszönhető az őrvényesi és csopaki vízimalom megmentése.

Egy csendes fürdőváros bűnös titkai #3 - lövöldözés a keszthelyi utcán
Merénylet a keszthelyi főszolgabíró ellen! Iski Szilvia, a Helikon Kastély történész-muzeológusa korabeli bűnügyi tudósítások segítségével vezet át bennünket a fürdőváros sötét oldalára!
Hírek a Hídról 2020 április
Hírek a Hídról 2020 április
8,5 milliárdból épül Szántódon a Balaton partján 109 szobás, ötcsillagos hotel

A Móricz Zsigmond utcában megépülő 15 660 négyzetméteres luxushotel a pince- és földszinten kívül további négy emeletet kap.

Reklám
8,5 milliárd forintból épül Zamárdiban 109 szobás, ötcsillagos hotel

A Móricz Zsigmond utcában megépülő 15 660 négyzetméteres luxushotel a pince- és földszinten kívül további négy emeletet kap.

Tóparti színezők a tavaszi szünetre #2
A veszélyhelyzet idején zajló oktatási rendszerben április 9-14-ig nem kell otthon sem tanulni, hiszen tavaszi szünet lesz. A likebalaton.hu már hétfőtől minden reggel egy-egy szuper színezővel segít eltölteni a gyerekeknek az otthonlétet. Csak kattints a képre, nyomtasd ki, és indulhat a színezés. Holnap is lesz! :)
365 méteres konténerszállító hajó tarolt le egy kikötőt

Kikötés közben történt a baleset a dél-koreai Busan kikötőben, személyi sérülést nem jelentettek.

365 méteres konténerszállító hajó tartolt le egy kikötőt

Kikötés közben történt a baleset a dél-koreai Busan kikötőben, személyi sérülést nem jelentettek.

Flashmobbal jelentkezik a Pannon Egyetem

Összetartás flashmobbal indított a Pannon Egyetemen márciusban megalakult CoolLaunch önkéntes ifjúsági szervezet. “2020. március 23-án reggel 8.00-kor jelentettük meg Facebook oldalunkon azt a 32 hallgató és közel 10 oktató, egyetemi dolgozó fotójából összeállított montázst, amivel szerettük volna a koronavírus-járvány miatt kialakult megváltozott egyetemi oktatási rendszerben megerősíteni és kifejezni összefogásunkat, összetartozásunkat.Ezt fejezi ki a fotón látható […]

Nem nyit a kishajókikötő a Balatonnál

A zamárdi önkormányzat nem engedélyezi az általa üzemeltetett kishajókikötő megnyitását, valamint oda hajók, csónakok behelyezését április 15-től. A település polgármestere a koronavírus-járvány elleni védekezés kapcsán kihirdetett veszélyhelyzetre hivatkozik a döntés meghozatalában, amely szerint mindenki köteles más emberekkel a szociális érintkezést a lehető legkisebb mértékűre csökkenteni. A határozat szerint a megfizetett kikötőhelyek bérleti díjait a használattal

Cikkünk nyomán megmozdult az ország a kőröshegyi tulipánokért
A koronavírus-válság felülírta a Kőröshegyi Levendulás egyik népszerű programját, a tulipánszüretet, de cikkünk nyomán több ezren mozdultak meg, hogy rendeljenek a gyönyörű virágokból. A friss tulipánok postázása folyamatos, a látványkertészet tulajdonosa pedig újra visszanyerte életkedvét.
Hírek a hídról
Sportágunk a partra szorult, márciusban a koronavírus miatti veszélyhelyzet határozott meg szinte mindent. Így munkánk jórészt a helyzet kezelésére való felkészülés, a tennivalók és a feladatok meghatározásának jegyében telt.
WOW történetek - Szollás Rita
Gyerekkorom óta vitorlázom, de komolyabban 12 éves korom után kezdtem el érdeklődni a hajózás iránt. Apukám révén kerültem kapcsolatba a vitorlássporttal, ő vitte az egész családot minden nyáron, és rendszeresen jártam vitorlás táborokba is: itt volt lehetőségem "kishajós" élményeket is szerezni.
Reklám
A hévízi odútelepi énekesek titkos élete
A Hévízi-tavat ölelő természetvédelmi területen több mint ötven odú várja az „albérlőket”, kis testű énekesmadarak életét figyelik a természetvédők.
Tihany lezárja a település parkolóit a kirándulók nagy száma miatt

Tömegesen érkeznek Tihanyba a kirándulni vágyók, elsősorban a környező településekről.

Essegvár Bánd

Bánd határában, a Séd patak mellett emelkedő mészkőszirt nyugati végén találjuk a 13. században épült Essegvár romjait.

A gyerekek is imádni fogják a Csillagvárba költöző szelíd tehenet
Egy Magyarországon igazi ritkaságnak számító szarvasmarhafajtával gazdagodott a balatonszentgyörgyi Csillagvár Múzeum állatudvara a napokban.
Hegyesdi várrom

A Balaton-felvidéki település, Hegyesd határában emelkedő 281 méter magas hegytetőn már alig látszik valami a réges-régi várfalakból.

Zádor-vár Pécsely

A Balatontól 12 kilométernyire a Derék-hegyre, vagy ahogy még nevezik, a Zádor-hegyre a 14. század végén épült a gótikus stílusú Zádor-vár.

Veszprém vára

A Veszprémi vár nem egyetlen nagy épület, hanem egy falak közé zárt város, a magyar történelem kiemelkedő jelentőségű helyszíne.

Sümegi vár

A Balaton-felvidék legjobban helyreállított középkori kővára, a Sümegi vár a környezetéből magasan kiemelkedő kopár hegytetőre épült.

Kinizsi-vár Nagyvázsony

A 15-16. század hőséről, Kinizsi Pálról nevezték el a Nagyvázsonynál, a Vázsonyi-Séd patak forrásához közeli dombra állított várat.

Tematikus séták Füreden #5 - Dőry-villa, ma Astoria
Balatonfüreden sok gyönyörű villa van ami megcsodálható, némelyik bejárható és mindegyik külön történettel rendelkezik. A történetek és épületek ismerője, Fülöp Júlia idegenvezető mesél nekünk a VillaSéták alkalmával. A ma Astoria panzióként ismert villa eredetileg a Dőry család nyaralója volt.
Hegyen-völgyön át a Balatonra kacsintó Padkűi-kilátóhoz

A Keszthelyi-hegység számtalan kilátója közül a Padkűi áll a legmagasabban, ezért a dolomit-tetőn álló építményből csodás panoráma tárul elénk.

Tóparti színezők a tavaszi szünetre #1
A veszélyhelyzet idején zajló oktatási rendszerben április 9-14-ig nem kell otthon sem tanulni, hiszen tavaszi szünet lesz. A likebalaton.hu már hétfőtől, minden reggel egy-egy szuper színezővel segít eltölteni a gyerekeknek az otthonlétet. Csak kattints a képre, nyomtasd ki, és indulhat a színezés. Holnap is lesz! :)
A kishajó kikötő egyelőre zárva marad Zamárdiban

A város polgármestere nem adta az áldását az önkormányzat által üzemeltetett kishajó kikötő április 15-ei megnyitására. Döntését a COVID-19 kapcsán kialakult vészhelyzettel indokolta. Csákovics Gyula a koronavírus-járvány elleni védekezés kapcsán kihirdetett veszélyhelyzetre hivatkozik a döntés meghozatalában, mely szerint mindenki köteles más emberekkel a szociális érintkezést a lehető legkisebb mértékűre csökkenteni – írja a hirbalaton.hu. A […]

Ken Read elemez: a 2021–22-es útvonal a Föld körül

Ismerős kikötők és három új helyszín jellemzi a 2021 októberében Alicantéból rajtoló The Ocean Race regattát. Az útvonalról egy háromszoros résztvevő mondja el a véleményét. Ken Read jelenleg a North Sails vitorlagyártó cég elnöke. Jól látható, hogy néhány korábbi megmérettetéshez hasonlóan, a következő versenyt is erősen uralják az üzleti szempontok. Mostanában rendszeresen tűnnek fel olyan

#nemonddleaszállásod – Így segíthetsz a balatoni régió vállalkozásainak

A világszerte terjedő járvány Magyarországot sem kíméli. Nemcsak egészségünkre, hanem a gazdaságra, életmódunkra és a turizmusra is nagy hatással van. Ráadásul a mi drága régiónkban, a Balatonnál működő szállás- és vendéglátóhelyek, illetve vállalkozások is elsősorban a turizmusból tartják fenn magukat.Többekkel együtt mi is szeretnénk ezért mindenkit, aki térségünkben foglalta le szállását, arra buzdítani, hogy #nemonddleaszállásod hanem inkább […]

Mit jelent a kamionstop?
Hirdetés - Ha már sokszor hallottad a kifejezést, de fogalmad sincs, hogy milyen korlátozást jelent a kamionstop és miért van rá szükség, milyen járművekre vonatkozik, akkor segítünk tisztázni a kérdést.
Kiköltözhetünk vészhelyzet idején a nyaralóba? - különböző a polgármesterek álláspontja
Egyre több helyen olvashatunk arról, hogy a balatoni lakosok és a nyaralótulajdonosok azon vitatkoznak, hogy a nem állandó lakhellyel rendelkezőknek a koronavírus járvány idején van-e joguk üdülőingatlanjukban élni. Balatoni polgármestereket kérdeztünk.
Három dolog, amit a biztosításokról kevesen tudnak
Hirdetés - Mindannyian azt szeretnénk, ha a vásárolt vagy neten rendelt termékek a lehető legtovább szolgálnának minket. Hogy járhatunk a legjobban, és mit érdemes tudni a garanciáról?
AC – 2020 Az újratervezés éve
Volt egy lezáratlan kérdés, amelyben még tavaly meg kellett volna állapodnia a kihívónak és a címvédőnek, és majdnem birokra mentek emiatt. Az ügy megnyugtatóan lezárult, de az AC kampány csodálatos folyama most lép csak ki igazán a medréből és hoz hamarosan jelentős változásokat.
Interaktív utazás David Attenborough-val

A David Attenborough’s Barrier Reef honlapon interaktív utazást tehetünk a Nagy Korallzátony környékén. Utunk során kiválaszthatjuk, hogy merre menjünk, mit nézzünk meg, közben pedig követhetjük magunkat a térképen, hogy egy állomást se hagyjunk ki. A virtuális kalandozás írott információs anyagait HD-minőségű videók és régi archív felvételek egészítik ki. Az egész honlap olyan, mint egy széles

Csopakon tilos a strandon horgászni
Ambrus Tibor csopaki polgármester úgy döntött, nincs más lehetőség megóvni a strand területét. Döntéséről a közösségi oldalon tájékoztatta a helyieket.
Ki kellett menteni egy vitorlást a Balatonról
Üzemképtelenné vált egy vitorlás hajó a Balatonon, a rendőrök segítettek.
Hétfőtől díjmentes lesz a közterületi parkolás Magyarországon
A zsúfolt tömegközlekedés helyett fontos, hogy aki tudja, használhassa saját autóját – mondta a miniszterelnök.
Beszélgetések a kétszeres olimpiai bajnok brit Shirley Robertson – al
Beszélgetések a kétszeres olimpiai bajnok brit Shirley Robertson – al
Reklám