Vitorlázás

Genovában már várják a hajósokat

Reagálva a koronavírus miatt kialakult bizonytalanságra, de bízva a dolgok jobbra fordulásában, a Genovai Nemzetközi Hajókiállítás szervezői bejelentették, hogy könnyen változtatható elrendezéssel és új dátummal készülnek az őszi hajós seregszemlére. A döntés konszenzuson alapul, annak előkészítésében részt vettek az olasz hajóipar vezető testülete (Confindustria Nautica) és a szervező cég (I Saloni Nautici) szakemberei, valamint Genova

Csuka telepítés a Balatonba

Csütörtökön kezdte meg a Balatoni Halgazdálkodási Zrt. az előnevelt csukák telepítését a Balatonba és egyes befolyó vizeibe. A munka 3 napot vett igénybe, ez alatt került a vízbe a tervekben szereplő 250.000 db példány. A telepítések során idén nem támaszkodtak a horgász egyesületek korábban megszokott segítségére a járványhelyzet miatt. Így a munkát a Társaság dolgozói […]

Indul a B-terv! Vírus és turizmus, mi várható a Balatonnál? #7 – Mentsük meg a madárparkot!
A balatoni magán madárpark is nehéz helyzetbe került, de ha szereted a gyönyörű tolasokat, te is segíthetsz. Most ugyanis nincs forgalom, elmaradnak a bevételek, de a gyönyörű díszmadarakat természetesen etetni kell, s nem is akármivel. Vedd meg már most - elővételben - a belépőjegyedet, és gyere el a járvány után! Sőt, más lehetőségeket is muattunk.
Várják a vásárlókat a balatoni termelői piacok
Amint az agrártárca vezetője, Nagy István kérte, a Balatonnál is nyitva maradtak a kistermelői piacok, de az is előfordult, hogy a bezárás után újranyitottak egyes helyek.
Reklám
Napi pozitív gondolat #9 - Lóci (Lóci játszik)
NEKED IS VAN RÁ KÉT PERCED. Napi pozitív gondolat című sorozatunkban megszólaltatunk egy-egy ismert előadót, zenészt, a Balaton szempontjából releváns személyiséget, aki szorosan kapcsolódik hozzá, aki a szerelmese a tónak. Érzések, hangulatok, egy kis energia a mai naphoz. Ma Lócit, a Lóci játszik énekesét kérdeztük.
Az olimpiai érem a célja a 22 éves magyar vitorlázónak Tokióban
Éremmel szeretne hazajönni a tokiói olimpiáról a vitorlázó Érdi Mária, aki pozitívan tekint az ötkarikás játékok elhalasztására.
Főzz otthon Jókai-bablevest - és nyerj újságelőfizetést
17 éve minden áprilisban benépesül a Koloska völgy, és az ország legjobb főzőcsapatai elkészítik az igazi Jókai-bablevest. A koronavírus járvány miatt idén ez a program a Koloska-völgyben nem valósulhat meg, ezért 2020-ban a Jókai-bablevesek is home office-ban készülnek el.
Baikal Ice Sailing Week 2020
A Baikal tó több vizet tartalmaz, mint az észak amerikai nagy tavak összesen. A világ édesvíz készletének 20% található itt. A helyi élővilág 80%-a teljesen egyedi, csak itt található meg a bolygónkon. Csak ezek a tények megérdemelnék, hogy az ember ide látogasson és gyönyörködjön ebben a csodálatos természeti környezetben. De ha mindez nem elég, még jégvitorlázni is lehet télvíz idején a több mint egy méteres jégen.
Balatoni fák árnyékában
Piknik a kertben, meghitt vidéki hangulat. Házigazdáink Balaton-felvidéki házában mindent megtalálunk, ami a tökéletesen nyári pihenéshez szükséges.
Lessünk be a Festetics-kastély 100 évvel ezelőtti életébe! # 1.rész
Nemes István bácsi nem volt nemes, ám szinte kastélyban élt. Hol huszár volt, hol szalonos, máskor erdész, vagy éppen amolyan korabeli asszisztens féle... Tar Ferenc történész készített vele interjút, immár 35 esztendővel ezelőtt. Aztán még 26 másik, a Festeticsek életében fontos vagy kevésbé fontos szerepet betöltő emberrel, bérestől a molnárig, szobalányig. Az izgalmas történetekből pedig egy különleges könyv született.
Építsd meg a hajódat! – Kivágós kishajó gyerekeknek
Egy kis játékos foglalkozás, mellyel otthon is szórakoztatóvá válik az együtt töltött idő, vélhetően sok nevetéssel és a kreatív készségek fejlesztésével.
Nem lehet eltiltani ingatlanjaiktól a balatoni nyaralótulajdonosokat

Lombár Gábor, Balatonfenyves polgármestere nyilatkozta a koronavírus járvánnyal kapcsolatosan.

A felejthetetlen és megunhatatlan Alsódörgicsei Boldogasszony-templomrom

Az alsódörgicsei templomrom kihagyhatatlan úticél, melyet minden évszakban látni kell, és emlékezetünkből kitörölhetetlen élményt nyújt.

Reklám
Csomai József, az egyik legsikeresebb utánpótlásedző

Tanítványai számtalan nagyszerű győzelmet arattak hazai és nemzetközi vizeken. Ő indította el a sikerek útján vagy stílszerűen a sikerek hullámain Érdi Márit és a Vadnai testvéreket, akiknek a laseres éveik kezdeténél is ott volt. De hangsúlyozza, számára az eredmények mellett a legfontosabb, hogy személyiségeket neveljen. Aqua: Veszprémben születtél, ahonnan csak egy ugrás a Balaton. Ez

Folytatódnak a strandfejlesztések a Balatonnál

Több mint hatvan strand újul meg idén a Balatonnál – mondta a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgató-helyettese az M1 aktuális csatorna szombat esti műsorában. Könnyid László kiemelte: folytatódnak a strandfejlesztések a Balatonnál. Kormányzati támogatással idén csaknem hárommilliárd forintból több mint 90 strand újul meg, ezek közül több mint hatvan a Balatonnál található.Hozzátette: idén a strandok alapinfrastruktúra-fejlesztésére helyezik a hangsúlyt, […]

Évek óta home office-ban dolgozik az ismert magyar színész - ezt látja munka közben
"Tévé-, rádiócsatornának vagyok a hangja, filmelőzeteseket mondok fel akkor is, ha nyaralok, külföldön vagyok. Sok színész most vesz mikrofont, hogy megéljen, tudjon dolgozni, nekem ez évek óta működik" mondja Kautzky Armand, aki most éppen balatoni nyaralójában van önkéntes karanténban, de itt is szinkronizál.
Járvány ide vagy oda, folytatódnak a strandfejlesztések a Balatonnál
A Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgató-helyettese szerint foglalások is vannak már a nyári szezonra, igaz nem annyi, mint tavaly.
Ezeket a naplementés fotókat látnod kell az alsóörsi Somlyó-hegyi kilátóról

Amikor valami csodálatos dolgot lát az ember, kényszert érez arra, hogy mindenkivel megossza. Így teszünk most mi is!

Wally 101 – A többfunkciós szuperjacht

A Wally 101 az első új Wally vitorlás, amióta a Ferretti Grouphoz tartozik a neves olasz márka. Bár a Ferretti vezető szerepet tölt be a luxus motoros hajók tervezésében és építésében, ezzel az akvizícióval most a vitorlázás világába is jelentős lépést tett. A Wally 101-es egy többfunkciós szuperjacht. A márkától megszokott módon, vitorlásaik a szuperjachtregatták

Bajban a cirkusz - mi lesz velük és az állatokkal?
A Magyar Nemzeti Cirkusz igazgatója szomorúan emlékszik vissza arra a napra, amikor Magyarországon bejelentették a vészhelyzeti intézkedéseket.
Már látszik, hogy nyárra magához tér a belföldi turizmus
Biztos, hogy ennek vége lesz, el fogja az esőt fújni a szél és visszajön az az időszak, amit annyira szerettünk, ami a magyar turizmus aranykora volt – fogalmazott a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezetője legújabb nyilatkozatában.
Kerthoroszkóp: melyik illik hozzád?
Bár mindenki számára mást jelent a kert, egy biztos: szükségünk van egy oázisra, melyet a saját igényeink és ízlésünk szerint alakítunk ki.
Reklám
Elkészült a Balatonfüred-Balatonszőlős-Tótvázsony közötti út

A Magyar Falu Program keretében elkészült a Balatonfüred-Balatonszőlős-Tótvázsonyt összekötő 7304-es út közel 8 kilométeres szakasza. A Balaton-felvidék egy gyönyörű szakaszán halad át az út, melynek munkálatai tavaly augusztus elején kezdődtek, év végére pedig majdnem minden elkészült, a fennmaradó részt idén tavasszal fejezték be. A beruházás keretében elsősorban a burkolat került felújításra, de ezen túl még […]

Balatonvilágoson készül a folytatásra a dunaújvárosi vízilabdacsapat

A Dunaújvárosi Egyetem női vízilabdacsapatának egy része Balatonvilágoson közösen készül a bajnokság és az Euroliga folytatására. Mihók Attila vezetőedző szerdán az M1 aktuális csatornán elmondta, hogy akik vállalták, azok a nyári felkészülési bázison, Balatonvilágoson elszigetelt körülmények között készülnek. Egy állóképességi, egy erőfejlesztő és egy gyorsasági edzés van minden nap a létesítmény udvarán, a többiek pedig otthon készülnek […]

Ilyen a tavaszi, virágos, lezárt Balaton-part Keszthelyen

Színes szirmok, zöldellő fák, tükörsima víztükör, ragyogó napsütés fogadott minket a Balaton-part lezárása előtt pár perccel Keszthelyen.

Mi a közös a vitorlázókban és hegyimentőkben?

Trust is earned, azaz a bizalmat ki kell érdemelni. A 36. Amerika Kupán induló American Magic csapat és a norvég önkéntes kutató-mentő csapat, a Norsk Folkehjelp ebben a szezonban a Helly Hansennek szavazott bizalmat. A Helly Hansen legújabb globális kampányában, az American Magic vitorláscsapat és a norvég Norsk Folhehjelp önkéntes kutató-mentő csapat történetei révén bizonyítja

Lezárt települések, szigorú kijárási korlátozások a Balatonnál hétvégén

A hétvégére sok települést lezárnak a koronavírus-járvány miatt, több városban éjszakára kijárási tilalmat vezetnek be. Az önkormányzatok a kormány felhatalmazása alapján újra elrendelik vagy meghosszabbítják, illetve néhol szigorítják a korábbi korlátozásokat. Nézzük, hogyan rendelkeztek a balatoni településeken. A Balatoni Szövetség közlése szerint a balatoni települések nagy részén maradnak az eddigi lezárások, amelyek többnyire strandokat, parkolókat, kilátókat, mólókat, […]

Biciklit az ékszerboltból? Keszthelyen semmi sem lehetetlen!
Iski Szilvia, a keszthelyi Helikon Kastély történész-muzeológusa korabeli tudósítások segítségével mutatja be nekünk a múlt században élő keszthelyi kereskedők különleges hobbijait!
„Mi még nem temetjük a Finn Dinghy - t”
„Mi még nem temetjük a Finn Dinghy - t”
Összefogásra szólítanak fel a vitorlázók
Összefogásra szólítanak fel a vitorlázók
Honnan tudom, hogy átestem-e már a fertőzésen?
A járvány mostani szakaszában valószínűleg nem tudják magukról megmondani az emberek, hogy átestek-e rajta, vagy sem. Interjú Dr. Szlávik Jánossal, a Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosával.
129 éves a Kelén, a Balaton legöregebb ma is közlekedő sétahajója

A Kelén sétahajó lassú járású 98.000 cm3-es SKL motorja összetéveszthetetlen szisszenő indulásával és pöfögő hangjával.

Összefogásra szólítanak fel a vitorlázók
Nyílt levelet írtak a magyar vitorlázás meghatározó szereplői, amelyben az egészségügyi veszélyhelyzet miatt összefogásra szólítják fel a hazai vitorlás társadalmat. A levelet Kurucz Sándor, a Nagyhajós Bizottság elnökének kezdeményezésére eddig a sportág 22 ismert személyisége látta el aláírásával.
Mi még nem temetjük a finn dinghyt
A Magyar Vitorlás Szövetség annak érdekében, hogy szorosabbá tegye a hajóosztályokkal kialakított kapcsolatot és aktívabbá váljon a párbeszéd, idén is kíváncsi arra, hogyan látták a versenyzők az elmúlt szezont. Megkértük valamennyi osztály kapitányát, képviselőjét, értékeljék az osztály versenyidőszakát, aktivitását, a versenyeket, és vázolják fel, milyen célokkal vágnak neki a következő időszaknak. Sorozatunkban ismertetjük az osztályok, osztálykapitányok értékeléseit. Ezúttal a finn dinghy osztály titkára, Sipos Péter összegzi a 2019-es szezont.
Újabb hétvégi lezárások – mutatjuk a balatoni településeket
Ismét dönthetnek hétvégén a polgármesterek a kijárási korlátozások szigorításáról. Az április 18-19-i hétvégére is megkapták azt a jogi lehetőséget, hogy saját maguk szabályozzák a közterület-használat rendjét. A visszajelzések szerint húsvétkor sikerült megakadályozni, hogy nagy tömegek jelenjenek meg a Balatonnál. Mutatjuk az e hétvégére vonatkozó balatoni szigorításokat. (Frissítjük!)
Éld túl a bezártságot – tippek egy tengeri vitorlázótól

Normális körülmények között a versenyzők önkéntesen izolálják magukat, nem a koronavírus kényszeríti őket karanténba. Tanácsaik segítenek alkalmazkodni az új helyzethez – most egy darabig úgyis ez a „normális”. Ahogy a kórság terjedésével fokozódik a szigor, és egyre szűkül a mozgástér, illetve a szabadság érzése, az emberen csüggedtség vesz erőt. Amory Ross fotósként sok óceáni versenyen

Vízre bocsátották a Balaton nosztalgiahajóját
Véget értek a Csobánc karbantartási munkái, a felújítást követően vízre engedték a 93 éves hajót. Elegánsan siklott a habok közé a Balatoni Hajózási Zrt. siófoki telephelyén, de egyelőre még csak a veszteglő vízi járművek sorát gyarapítja.
Szigorú korlátozások lesznek hétvégén a legtöbb balatoni településen

A koronavírus helyzetre való tekintettel több balatoni település döntött úgy, hogy megtartja a húsvét előtt hozott intézkedéseket.

Összefognak a vitorlázók a sportágért
Nyílt levelet írtak a magyar vitorlázás meghatározó szereplői, amelyben az egészségügyi veszélyhelyzet miatt összefogásra szólítják fel a hazai vitorlás társadalmat.
A balatonboglári szabadstrandon 350 millióból térköves sétaút és futópálya épül

Balatonboglár egyik legnagyobb zöldfelülete a hat hektáros Platán park (szabadstrand) ahol a fejlesztés zajlik.

Indul a B- terv! Vírus és turizmus, mi várható a Balatonnál? #7 - Egymilliárdos vis maior keret
Egymilliárd forintos vis maior keretet hozott létre a Magyar Turisztikai Ügynökség a koronavírus miatt nehéz helyzetbe került vállalkozások megsegítésére. Egyelőre forgalomélénkítő kampány helyett a károk minimalizálására, a felkészülésre fókuszálnak.
Kijárási korlátozás, a rendőrség válaszol.
Március 28-a óta kijárási korlátozás van és minden jel szerint ez egy darabig nem is fog megváltozni. Idő közben elkezdődött a vitorlás szezon így érdemes megvizsgálni, hogy miként hódolhatunk szenvedélyünknek a következő hetekben, hónapokban. Kérdéseimet megküldtem a rendőrségnek, ahonnan meg is kérkeztek a válaszok.
700 millió forintból építenek és újítanak fel balatoni vízicsúszdákat

Öt városban hat csúszda épül, illetve újul meg 2020. év végéig a Balaton partján.

Folytatódnak a strandfejlesztések a Balatonnál
Eredményt hirdetett a Magyar Turisztikai Ügynökség, így öt városban hat csúszda épül, illetve újul meg év végéig a Balaton mellett. Erről is beszélt Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség legújabb podcastjában.
Sarkvidéki kutatóhajóról készített fotóval nyert Horváth Eszter World Press díjat

A World Press Photo 2020 pályázatra 24 országból 4300 fotós 74 ezer képet küldött.

Mutasd mit játszol! - Ti hogyan kapcsolódtok ki a gyerekekkel otthon?
Nem könnyű egész nap lefoglalni a gyerekeket. Kirakós, társasjáték, esetleg valami egyedi, kreatív játékötleted van?
Reklám