Vitorlázás

Negyvenedszer is Balaton-átúszás
Jövő szombaton 40. alkalommal rendezik meg Magyarország egyik legismertebb tömegsportrendezvényét, a Lidl Balaton-átúszást, amelyre jó idő esetén közel tízezer résztvevőt várnak a szervezők.
A verseny az ünnep, az edzés a munka
A tizenháromszoros Kékszalag-győztes Litkey Farkas felkészülése a Nagyképen.
Vonattal és autóbusszal a Művészetek Völgyébe
Új járatok és utazási kedvezmények várják a fesztiválozókat.
VII. Modellvitorlázó Kékszalag Regatta
Az 54. Kékszalag parti programjaként rendeztük a VII. Modellvitorlás Kékszalag Regattát.
Reklám
Hétvégenként dupla emeletes vonatok indulnak a Balaton déli partjára
A megnövekedett utasigények miatt mostantól a nyári szezon minden hétvégéjén a Nagymarostól Fonyódig közvetlenül közlekedő emeletes Jégmadár expressz (KISS) dupla szerelvénnyel közlekedik. Utasforgalomban eddig ilyen összeállítású szerelvény még nem járt. A vonat kibővített részére, azaz a menetirány szerinti második (hátsó) egységbe Kelenföldtől lehet felszállni, illetve visszafelé is csak Kelenföldig lehet benne utazni - adta hírül a MÁV.
Megható, ahogy az első hajó köszönti az utolsót a Kékszalagon
A limitidőn belüli utolsó befutó szombat reggel 4 óra 42 perckor az Erdélyi Dániel kormányozta Prevento lett, a legénységet a célban a győztes a hagyományok szerint pezsgővel köszöntötte.
Nézz balatoni filmeket ingyen!
Péntektől vasárnap estig ingyenesen látható a Nemzeti Filmintézet streamingplatformján, a Filmión hat alkotás, amelyekben közös, hogy a Balaton partján játszódnak.
Jazz szól a bor mellé Balatonbogláron
Babos Gyula bábáskodott hosszú éveken át a balatonboglári Jazz és a Bor fesztiválján. A szervezőket gyakran segítette szakmai tudásával. A rendezvényt napjainkban már az elhunyt jazz-zenész nevével jegyzik.
Baleset lassítja az M7-est
A Budapest felé vezető oldalon várható torlódás.
A Percről percre búcsúzik

Köszönjük az eddigi figyelmet!  Az 54. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj közvetítése véget ért, a Percről percre búcsúzik. A verseny záró eseményeit a Kékszalag Facebook-oldalán követhetik. 15 órától a Samsung Stúdióban élőben beszélgetnek az egyes hajóosztályok győzteseinek kormányosaival, majd 18 órától élőben figyelhetik a díjátadót is. Búcsúzik a tudósításokat készítő csapat: Bokros Orsolya, Csernátony Csaba, Pásztor Richárd, Visy László és Zelenyánszky Balázs.

Az 54. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj hivatalos végeredménye

Az 54. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj óvási határideje 10:00-kor lejárt. A verseny hivatalos végeredménye ide kattintva megtekinthető.

Balatoni bandukolás
„Mi a Balaton? Víz, csupa víz, széles, csillogó, lebegő víz, hatalmas víz, mindenütt víz, egészen a világ végéig, s egészen a mélység fenekéig. A szagát is érezték: hűvös, lágy szagát. A tikkadt nyár megfürdette szemüket a Balatonban.” Kodolányi János (1899–1969) írói világa ez. Benne: a magyar tenger hullámverése.
Képgalériánk a pénteki Audi Speed Challenge versenyről

A leggyorsabb hajók versenyének galériája ezen a linken érhető el.

Reklám
Balatoni nyár: szörfkunyhó a tóparton
Ma már csak elvétve találni olyan nyaralót, amelyhez saját partszakasz tartozik, stéggel és egy kis öböllel. Ennek a tóparti kis lakásnak a belső terét a természet közelsége, a különleges hangulat és a tó örökké változó vize ihlette.
A célvonalon, szombat délelőtt

A leggyorsabbak és a legkitartóbbak :)

Köszöntötte a Raiffeisen Fifty-Fifty csapata a Prevento legénységét a célvonalon

ppAmint lejárt a verseny limitideje szombaton kilenckor, hivatalossá vált: a Prevento az idei 54. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj utolsó érvényes célbafutója. Hagyományos módon, az abszolút első helyezett Raiffeisen Fifty-Fifty legénysége a célvonalon pezsgővel köszöntötte a legkitartóbbakat.

Júliusi retró hangulat a Balaton partján
Július 16-án és 17-én a korábbi évek sikere után, visszatérnek a retró vonatok a Balaton partjára. A rendezvény fő újdonságaként a 29-es vonal mellett számos Keszthely és Tapolca közötti, valamint egyes Szombathelyig közlekedő személyvonatok is alkalmi összeállítással járnak.
Kötöttségek nélküli vadkempingezés a Balatonnál
Eldugott helyeken csobbannak, romtemplom mellett, vagy a parton sátraznak. Paprikás krumplit főznek, vagy felkeresik a legjobb parti büféket, borozókat. A sünik néha megdézsmálják a kajájukat, de a legszebb helyeken töltik az idejüket, és akkor pihennek le, amikor kedvük szottyan.
Megkezdte munkáját a balatoni strandokon az elsősegélynyújtó szolgálat

Megkezdte munkáját a balatoni elsősegélynyújtó szolgálat, idén 13 Balaton-parti település 19 strandján gondoskodnak a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt önkéntesei a strandolók biztonságáról a szezon végéig. A Magyar Vöröskereszt az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében azt írta: a programban idén is több mint 300 fiatal önkéntes vesz részt, a vízben és a vízparton szerzett sérüléseket látják el az érintett strandokon […]

A Raiffeisen Fifty-Fifty rekordidővel nyerte az 54. Kékszalagot

A Józsa Márton kormányozta Raiffeisen Fifty-Fifty rekordidővel, 7 óra 13 perc 21 másodperccel nyerte az 54. Kékszalag Raiffeisen Nagydíjat csütörtökön Balatonfürednél. Második helyen a Team Kaáli, harmadikon a Prospex Delta ért célba.  A Fifty-Fifty – egy kétárbocos magyar fejlesztésű katamarán – a saját maga által 2014-ben felállított 7 óra 13 perc 57 másodperces pályacsúcsot döntötte meg […]

Dupla KISS emeletes motorvonat közlekedik a Balatonra
Július 16-tól hétvégenként dupla KISS motorvonat közlekedik a nyári szezonban Jégmadár expresszként a váci vonalról Budapesten át a Balaton déli partjára.
Továbbra is beépíthető a Balaton?

Nem akadályozza meg a Balaton körüli beruházások folytatását az Alkotmánybíróság döntése, amely alaptörvény-ellenesnek minősítette a Balaton-törvény egyes részeit, de hivatkozási alapot ad azoknak, akik fel akarnak lépni ezek ellen. Miután az Alkotmánybíróság (Ab) alaptörvény-ellenesnek minősítette a Balaton-törvény egyes passzusait, visszaeshetnek a parti beépítések, de a már elkezdett óriásprojektek nem állnak le, és továbbra is kikerülhetnek

Reklám
VIDEÓ: Az utolsóként befutó Prevento utolsó méterei a célig

- Kit vártatok jobban, minket vagy a Fiftyt?

Nem hivatalos: az abszolút verseny utolsó célbafutója a Prevento

Szombaton reggel 4 óra 42 perc 12 másodperckor befutott a célba a YS III/2 osztályú Prevento. A nyomkövetésből, bójaátfutásokból az látszik, hogy nagy valószínűséggel ők az 54. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj utolsó érvényes célbafutói. Eredményük a szombat 9.00 órai limitidő lejártával lesz végleges.

Kitartásból jeles!

Limitidőn belüli utolsó befutóként, a 456. helyen célba ért az Erdélyi Dániel kormányozta Prevento, amely közel 44 órát töltött a vízen, ezzel teljesítve a légvonalban mért 155 kilométeres távot. A maroknyi csapat kitartásból jelesre vizsgázott!

A Discovery a célban, a Preventot várjuk

Dr. Tretter László és csapata 43 órányi vitorlázás után a 455. helyen ért célba. A Prevento közben már elhagyta Tihanyt és közelít Balatonfüred felé, hogy bezsebelje a limitidőn belüli utolsó célba érő hajónak járó elismerést.

A harmadik reggelhez közeledünk - videó

Lassan feljön a nap az 54. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj utolsó reggelén. A pénteki pirkadat videós összeállításával hangolódjunk a napfelkeltére.

Kávé a Jordanicsban
None
Közelít a Prevento a Discoveryhez a tihanyi révnél

A tihanyi révhez ért a Prevento, amely 1000 métert faragott a hátrányából a Discoveryvel folytatott minicsatában. Utóbbi már csak 6 kilométerre van a céltól.  Ebben a tempóban két órán belül célba is érhetnek. A "győztesé" a 455. hely, míg a másik az utolsó limitidőn belül célba érő hajó címével büszkélkedhet.

Zenés Gála Est
None
Alessandro Baricco: NOVECENTO
None
Élesedik a csata az utolsó két versenyben lévő között

A tihanyi révhez ért a 455. helyért küzdő Discovery, amely korábban már több mint három kilométerrel volt előrébb, mint a mögötte haladó Prevento. A félszigethez érve azonban előbbi kicsit lelassult, ezt kihasználva a Prevento faragott a hátrányából többszáz métert. Vajon elég lesz-e ez az újabb előzéshez?

Kevesebb mint 9 kilométerre a tihanyi révtől a mezőny vége

kali előtt előzött a Discovery a mezőny végén, és már a Prevento előtt halad. Az előrejelzett felerősödő szélben 4-5 csomós sebességgel haladnak a cél felé, a tihanyi révtől nyolc és fél kilométerre légvonalban.

Konstruktív nézőpontok
None
Átadták az Audi Speed Challenge díjait

 Átadták az 54. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj leggyorsabb hajóinak megrendezett pályaverseny, az Audi Speed Challenge díjait a balatonfüredi Vitorlás étteremben. Mint arról korábban beszámoltunk, a dr. Kaiser Kristóf kormányozta Prospex-Delta lett a győztes. A második helyen zárt az 54. Kékszalag Raiffeisen Nagydíjat időrekorddal megnyerő Raiffeisen Fifty-Fifty, a harmadik helyen pedig a The Red csapata végzett. Az egytestűeknél a sorrend így alakult: 1. Principessa, 2. Raffica, 3. a 69F, amellyel Berecz Zsombor indult. 

Művészetek Völgye 2022 / 10. nap / 07.31. vasárnap
None
Hans Spitzauer osztrák sportlegenda is vízre szállt az idei Kékszalagon
...Mint a Candidate nevű LAGO26 osztályú hajó taktikusa. Az abszolút 25. helyen, az egytestűek között a 12. helyen végzett a tókerülőn ez a meglehetősen kicsi, mindössze 26 lábas, piros színű hajó. A kormányossal, Dieter Schneiderrel ültem le beszélgetni, és néhány perc múlva meglepő részletek derültek ki a hajóról, a mögötte álló szellemi és gazdasági erőtérről – és arról a programról is, amelynek a nevét a hajó viseli.
Proseccót bonthat a Prosecco

Az utolsó három nyomon követett hajóból célba ért a Prosecco. A Szombati Anett kormányozta egység több mint 37 órát töltött a vízen.

Már 449 hajó ért célba

Fél hétig 449 hajó ért be a füredi célba, közülük utolsóként a Dorado.

A cél előtt adta fel a Lyra

A balatonfüredi befutó előtt adta fel a versenyt a 061-es Lyra.

A Prosecco már a csőben

Jelenleg közel 2 csomóval halad a Szombati Anett kormányozta hajó, és már a Tihanyi csőbe értek.

2 csomóval halad a Discovery Ábrahámhegynél

Elértük Dr. Tretter Lászlót, a hajó kormányosát, aki elmondta, hogy jelenleg spinnaker boommal kifeszített orrvitorlával hátszeleznek. Előtte gennakerrel próbálkoztak, de nem volt jó az irányuk.

Royal Huisman – Aquarius és Aquarius II.

A szuperjachtok építése mindig többéves projekt. Mérnökök és belsőépítészek hada tölt több ezer órát a tulajdonossal, mire végtelennek tűnő tervezés, egyeztetés és újratervezések eredményeként megszületik egy új hajó. Így történhetett ez a Royal Huisman és Dykstra Naval Architect nevével fémjelzett Aquarius projekt kapcsán is. 2014 decemberében írták alá a szerződést, és a brief nem igazán

Külföldről is Fonyódra csalogat a kutyás fürdetőhely
Az ebstrand olyan népszerű, hogy már külföldön is híre ment, gyakran hallani idegen nyelvű egrecírozást, ami a kutyusokat illeti.
Öten a cél előtt

Egy nagyobb csoport érkezik a füredi célba.

Audi Speed Challenge: a gyerekek segítették győzelemhez a Prospex-Deltát

Az 54. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj leggyorsabb hajóinak megrendezett pályaversenyen, az Audi Speed Challenge-en - amelynek a balatonfüredi part előtti vízterület adott otthont - gyenge szélben a dr. Kaiser Kristóf kormányozta Prospex-Delta lett a győztes. 

Reklám