Vitorlázás

Végre elindul Balatonvilágos és a Club Aliga fejlesztése
Ha valaki ma körbenéz a balatonvilágosi Club Aligában, úgy érzi, hogy a Csinibaba II. díszletei között sétálgat. Az épületek a múlt rendszert idézik, és láthatóan senki sem költött egy fillért sem a területre az elmúlt harminc évben. Ahogy a fejlesztők korábban már többször is hangoztatták: nem a terület lezárása a cél, inkább komplett településfejlesztésbe kezdenek.
Nyáron kinyitja kapuit a balatonfüredi Lóczy-barlang látogatóközpontja

A balatonfüredi Lóczy-barlang bejáratánál 270 milliós beruházással új, több mint 200 négyzetméteres fogadóépületet alakítanak ki.

Azok a csodálatos nők

Február 3-án 12. befutóként, a hat női versenyző közül elsőként célba ért a Vendée Globe szóló földkerülőn Clarisse Cremer

A Balaton-felvidék első kőkilátója, az alsóörsi Csere-hegyi-kilátó

A 300 méteres magasságot sem éri el a Csere-hegy, mégis belevéste magát ország turisztikai térképére.

Reklám
Kora tavaszias, kirándulásra alkalmas hétvégénk lesz

Pénteken a párás, ködös reggel után várhatóan marad a kora tavasz, ismét közel 10-15 fok lehet. Hétvégén a reggelek néhol párásak lehetnek, napközben enyhe időre számíthatunk. Előreláthatólag mindkét napon időnként esős lehet az idő. Szombaton 4-15, vasárnap 6-16 fokig melegszik a levegő.

A Balaton és a Baradla-barlang is a Ramsari Egyezmény védelme alatt áll

Az egyik legrégebbi nemzetközi, természetvédelmi megállapodás a Ramsari Egyezmény, amely a vizek élővilágának megóvásához szükséges jogi keretek megalkotását tűzte ki elsődleges célként. Magyarországon 29 területen van érvényben az egyezmény, így többek között a Balatonon is, de az agrártárca további területek bevonását is tervezi – adta közre az agroinform.hu. A megállapodás 1971-ben kezdődő története során az […]

Újra van tengeri kikötője Magyarországnak

A 300 méter hosszú partszakasszal rendelkező 32 hektáros területet magyar vállalkozások használhatják majd exporttevékenységükhöz. Másfél évvel ezelőtt, 2019 júliusában jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, illetve Matteo Salvini akkori olasz belügyminiszter, hogy aláírták a szerződést: Magyarország 131 millió eurós projekt keretében tengeri kikötőt és kijáratot létesít az olaszországi Triesztben. A magyar állam a terület

Kenyértörés és lemondások a Balaton kiemelt vendéglátósainak körében

Mintegy másfél milliárd forintnyi egyedi támogatás sorsáról hozott döntést a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) nemrégiben, amelynek elsődleges kedvezményezettje a Balatoni Kör és a Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT) negyven tagja lett. Sokan elfogultságot sejtenek a döntés mögött és ennek hatására az érdekvédelmi szervezeten belül akkora feszültség keletkezett, hogy annak elnöke, Laposa Bence már a pozícióból való […]

Kőröshegyi présházból minimalista nyaraló
Hol tud igazán kikapcsolódni egy városlakó? Természetes, csendes, nyugodt környezetben. Ebben a kőröshegyi házban a legmodernebb technikai háttér társul az idillhez.
Fürdőszoba felújítás, profi módszerekkel megfűszerezve
Hirdetés - Ha szívesen merülünk el a lakberendezés magával ragadó világában, a csodaszép színes fotókkal teletűzdelt magazinok hasábjain számos ötletet találunk a fürdőszoba felújítás vonatkozásában is.
Ma kire haragudjunk?
Tele vagyok bűntudattal. Ha megpróbálok rávilágítani egy adott helyzet tarthatatlanságára, azt tuti, hogy félreértik, vagy ami ennél is rosszabb, tudatosan félremagyarázzák. Nemrég írtam a kikötőkből kiszoruló kisebb hajók nyomoráról, erre mi történt? Elkezdték savazni a gazdag „mégnagyobb” hajók tulajdonosait.
Osztálybeszámolók 2020: NAU330
Minden bizonnyal sokáig fogjuk emlegetni a 2020-as évet, de a COVID-19 járvány ellenére a NAU330 osztály kiváló szezont zárt.
Srí Lanka újra várja a turistákat

Srí Lanka közel egy évig tartó lezárás után megnyitotta határait a külföldiek előtt, ahol Nagy-Britanniát leszámítva a világ bármely országából fogadják a turistákat. A nyitásról azután született meg a döntés, hogy sikeres volt az az egy hónapos pilotprojekt, amelynek során december végétől 1700 turista érkezett charterjáratokkal Ukrajnából. A turizmus újraindulása ugyanakkor fokozatos lesz. A napokban

Reklám
30 millió forintból fejlesztik tovább Balatonederics ötcsillagos strandját

A balatonedericsi strandot az elmúlt évben 26 millió forint beruházással korszerűsítették a Magyar Turisztikai Ügynökség pályázata révén, idén tovább folytatódik a fejlesztés.

Enyhe, de csapadékos időjárást tartogat a hétvége Copy

Péntekre megenyhül az idő, egyes tájakon akár 10-12 fok is lehet. Többfelé várható eső, havas eső. Szombaton változóan felhős idő körvonalazódik kevés csapadékkal. Napközben 3-12 fok valószínű.  Vasárnapra virradó éjszaka jelentős csapadék érkezik. A legtöbb helyen esőre, az északabbi tájakon akár havazásra és ónos esőre van kilátás.

80 felett: minden nap Fonyódig bringázik a nyugdíjas bácsi tévézés közben
Naponta többször is elteker Balaton­fenyvesig, pedig ő Fonyódig Imremajor legidősebb lakója. A 89 éves Lajos bácsi mindezt teljesen biztonságos körülmények között teszi, családja jóváhagyásával.
Kezdődhet a Lánchíd 18,8 milliárdos felújítása, aláírták a vállalkozási szerződést

A műszaki átadás-átvételi eljárás, valamint a munkálatok befejezése Budapest a 150. születésnapjára 2023 őszére várható.

A balatonszemesi vendéglátós türelemre inti az ágazat szereplőit
Ha most nem tanúsítunk türelmet, a vendéglátósok pedig kiharcolják a szigorítások enyhítését, idővel romlana a helyzet, majd az újabb leállás után az év további részében már ki se nyithatnánk a vendéglátóhelyeket – közölte a Magyar Nemzettel Csapody Balázs. A balatonszemesi Kistücsök étterem tulajdonosa arra kéri a három hónapja satuba szorult vállalkozókat, hogy a mostani helyzet tárgyalásos megoldásában bízzanak, ne az engedetlenségben.
A Veszprémi Állatkert medvéje nem ijedt meg az árnyékától
A legismertebb néphagyomány szerint, ha február másodikán a medve előjön a barlangjából és meglátja az árnyékát, vagyis napsütéses az idő, akkor megijed és visszabújik téli álmot aludni, mert hosszú lesz még a tél. Gyertyaszentelő Boldogasszony napján a Veszprémi Állatkert is mindig megfigyeli mit csinálnak a fekete medvék.
Mutatjuk, mely balatoni vonatok nem közlekednek hétvégén
Pályakarbantartási munkák miatt több - Balatont is érintő - vonat nem, vagy módosított útvonalon közlekedik.
Rövid telet jósolnak a veszprémi állatkert medvéi

Már nincs sok hátra a tavaszig – legalábbis a veszprémi Kittenberger Kálmán Növény- és Vadaspark fekete medvéi szerint, akik idén nem ijedtek meg az árnyékuktól és a kifutón maradtak – adta közre az állatkert a Facebook oldalán. Gyertyaszentelő Boldogasszony napja, azaz február 2-a jeles nap a népi időjóslások között. A néphagyomány szerint ezen a napon […]

Csődbe ment a patinás hajóépítő műhely

Január 29-én a bíróság hivatalossá tette a nagy hagyományokkal büszkélkedő Perini Navi hajógyár csődjét. A Sanlorenzo és a Ferretti Csoport is érdeklődik a cég iránt, a vétel megmentené a 100 munkavállalót, akiknek most bizonytalan a helyzete. A Perini Navit 40 éve alapította Fabio Perini, és kezdettől szuperjachtok építésével foglalkoztak Viareggióban. Jelenleg a Tabacchi család birtokolja

Reklám
Ma este virtuális nyílt napot tart a Pannon Egyetem

Még nem sikerült eligazodnod a felvi.hu útvesztőjében? Több képzés is szimpatikus, de nem tudod, melyiket válaszd? A Pannon Egyetem 2021. február 3- án, szerdán újabb Virtuális Nyílt Napok rendezvénnyel segíti az érdeklődőket a döntésben. A jövendőbeli hallgatókat az egyetem munkatársai és hallgatói ezúttal a Facebook felületén várják élőben, ahol minden szakmai és kevésbé szakmai kérdésre […]

Megkezdődhet az új tihanyi gigahotel építése?

Egy bontási közbeszerzésből kifolyólag megvalósulni látszik a Csányi-Garancsi-Hernádi trió szállodaipari beruházása a Tihanyi-félszigeten, amelyet egy 11 és fél milliárdos vissza nem térítendő támogatással segít az állam – olvasható az mfor.hu-n. Mintegy két-három év előkészítés, pénzgyűjtés és tervezés után most már tényleg hamarosan beindulhatnak a három milliárdos munkagépei Tihanyban. A CDHT Hotel Projekt Kft. ugyanis kiírta a Tihanyi Kastélyszálló és […]

Bíró Lajos: Az éttermekben jöhet a drágulás, már nem nagyon lehet olcsósítani
A sztárséf szerint a 2019-es átlag nettó árbevétel 50 százalékát kellene odaadni minden vendéglősnek.
Továbbfejlesztik az ötcsillagos strandot Balatonedericsen
Idén harmincmillió forintos pályázati támogatással fejlesztheti a strandját a település. Az összegből szebb, még komfortosabb, biztonságosabb és modernebb lesz a fürdőhely a polgármester szerint.
Osztálybeszámolók 2020: NAU330
Minden bizonnyal sokáig fogjuk emlegetni a 2020-as évet, de a COVID-19 járvány ellenére a NAU330 osztály kiváló szezont zárt. A később induló versenyszezonban még így is bőven maradt ranglistaversenye osztályunknak, hiszen 2019 végén 12 verseny mellé tettünk R betűt. Az ambiciózus tervnek és az átszervezett, új időpontra került versenyeknek köszönhetően kilenc ranglistaversenyen mérkőzhettek meg egymással osztályunk egységei.
Nagy a perspektíva a hajós szakmában
Egyre több lehetőségük nyílik a diákoknak, felnőtteknek egyaránt a hajózáshoz kapcsolódó szakmák megismerésére, elsajátítására. A Magyar hajózási Technikum több mint 25 éves múlttal rendelkező iskola az országban. Jelenleg itt van lehetőség részt venni nappali tagozaton, azonban a nappali tagozat mellett felnőtt esti évfolyamokon is képeznek hajózási szakembereket. Hagemann László Magyar Hajózási Technikum gyakorlati oktatásvezető a Vitorlázz Itthonnak kifejtette: a fenntartó Budapesti Gépészeti Szakképzési Centrum támogatásával és a duális szakmai partnerek bevonásával reményeik szerint, piacvezető környezetben újabb és korszerűbb eszközparkon, sajátíthatják el a tanulók a szakmai ismereteket.
Gondban a balatoni nádaratás

Évente legalább 200-300 hektárról kellene levágni a nádat a Balatonnál, ennek ellenére az idén csak körülbelül 23 hektáron kezdődhet meg a szokásosnál később, februárban az aratás a balatoni nádgazdálkodási terv szerint. A Balaton körül mintegy 1200 hektárnyi nádas található, amelynek harmadáról-negyedéről kellene telente levágni a növényt annak megújulása érdekében, illetve vízminőség-védelmi okokból, de ez évek

Változik a Balaton-átúszás időpontja
A koronavírus-járványtól függetlenül, gondos mérlegelést követően az elmúlt években megszokotthoz képest egy hónappal később, július 31-én rendezik meg a 39. Lidl Balaton-átúszást.
Havas fotókon a tanúhegyek királynője, a Badacsony

Ha rövid időre is, de fehérre festette a Balaton-felvidéket a tél ajándéka január utolsó napján.

Óriási a változás a sípályákon - gyapjúszoknya helyett űrkorszaki anyagok védenek
Bár a sípályákon elsődleges a biztonságot nyújtó felszerelés, a hatvanas évektől kezdődően a sportszergyártó cégek egyre nagyobb figyelmet fordítottak a különböző kiegészítők megjelenésére is.
Kóbor János a Balaton vizébe szóratná hamvait
Bár Kóbor János nem készül a halálra, de azt már most kikötötte, milyen búcsúzzanak majd el tőle a szerettei.
Vendée Globe – célba ért a Magyarországon épített hajójával a francia Armel Tripon

A jórészt Kápolnásnyéken a Pauger Carbon üzemében épült különleges IMOCA 60-as, a L'Occitane en Provance is befutott Les Sables d'Olone-ba.

Vendée Globe – Armel Tripon is megérkezett

A jórészt Kápolnásnyéken a Pauger Carbon üzemében épült különleges IMOCA 60-as, a L'Occitane en Provance is befutott Les Sables d'Olone-b

Didergős reggel Balatongyörökön
Igazán fagyosan indul a február!
A semmi közepén valósította meg az álomalakot! - Karantén után bikinitest nyárra? #4
Te is simán megcsinálod a beach body-t 2021 nyarára: sorozatunkban brutál eredményes fogyásokat mutatunk. Lesz nyár és lesz Balaton, és te is lehetsz ultraszexi a strandon. Mutatjuk, hogy hogyan.
A világ legnagyobb elektromos turistahajója Kínában épül

Nagyjából 100 db, hosszú hatótávú Tesla Model 3-as tenné ki a hajó akkumulátorkapacitását.

Fagy nélkül bajos lehet a nádaratás

Körülbelül 2-300 hektáron lenne szükség a nád aratására a Balatonon, a nádgazdálkodási terv szerint azonban idén csak mindössze 23 hektáron kezdődhetnek meg a munkálatok – közölte az Országos Vízügyi Igazgatóság (OVF) az MTI-vel. A Balaton körül mintegy 1200 hektárnyi nádas található, amelynek harmadáról-negyedéről kellene telente levágni a növényt annak megújulása érdekében, illetve vízminőség-védelmi okokból, de ez évek […]

Az ENSZ szerint is történetének legrosszabb évét zárta a turizmus 2020-ban

Világviszonylatban is messze a legrosszabb évét zárta a Balaton-régió turisztikai szempontból. 74 százalékkal esett vissza a nemzetközi utazások száma a Covid-19 hatásainak következményeképpen az ENSZ Turisztikai Világszervezete (UNWTO) szerint. A közzétett jelentés szerint tavaly egymilliárddal kevesebb utazás volt, mint 2019-ben. Összehasonlításként: 2009-ben a gazdasági világválság miatti visszaesés 4 százalékos volt. A visszaesés legnagyobb mértékben Ázsiát […]

Vegyen részt a fenntarthatósági konferencián

A földünket fenyegető környezeti problémák iránt egyre fogékonyabbakká váltunk, így a Balaton Fejlesztési Tanács munkaszervezete, a Balatoni Integrációs Közhasznú Nonprofit Kft. szemléletformáló rendezvénysorozatot indított. A rendezvénysorozat célja, hogy felhívják a figyelmet mindannyiunk érintettségére, a klímaváltozásra, a természeti erőforrások csökkenésére és az ökoszisztémák sérülékenységére vonatkozóan. Az eseményt online rendezik, minden hónap első szerdáján, érdekes prezentációkkal, filmekkel,

A halból gyártott siófoki “igazgyöngy” története

A 19. században fellángolt egy új ékszertrend és hatalmasra nőtt a kereslet a gyöngysorok iránt. Nem meglepő, hogy a hamisítók sem tétlenkedtek sokáig és tulajdonképpen így indul a siófoki hamisgyöngy manufaktúra története is, melynek a toretro.blog.hu eredt a nyomába részletesebben. Az ékszerkészítés egyik kedvenc alapanyaga az igazgyöngy, mely egyes puhatestűek (elsősorban tengeri kagylók) váladékából áll. […]

Életbe lépett a csuka fajlagos fogási tilalma
Február elsején kezdődött és április végéig tart a csuka fajlagos fogási tilalma a Balatonon, ahol a szigorúbb szabályozás miatt a célzott horgászat is tilos erre a halra.
Osztálybeszámolók 2020: NAU370RUN
Szokatlan módon, egy teljesen új, hagyományt teremtő verseny-ötlettel indult a vírusjárvánnyal nehezített vitorlás szezonunk. Ki más kezdeményezhette volna azt a Négykezes versenyt, aminek a különlegessége, hogy a hajók a rajtvonalon horgonyon és leengedett vitorlákkal állva sorakoznak fel…természetesen a Nautic-ok szülőapja, Sopi fejéből pattant ki az ötlet.
Lakást venne? Válasszon egy úszó szigetet!

Már megvásárolhatók azok a lakások, amelyek egy úszó szigeten állnak majd a Karib-tengeren. A futurisztikus luxuslakóparkban 15 ezren élhetnek, lesznek boltok, egészségügyi intézmény és egy nemzetközi iskola. A legolcsóbb stúdiólakás már 5 millió forint körüli összegért megvehető, aki azonban több helyre vagy több extrára vágyik, annak 300 milliárdnyit is ki kell fizetnie. A sziget egy

Tovább szépül a sümegi vár
Mintegy 1,1 milliárd forint központi támogatással megújul a sümegi vár keleti szárnya, a kápolna és a Köves-bástya közötti rész. A felújítási és rekonstrukciós munkálatok a tervezett ütemben, jól haladnak,nyilatkozta Papp Imre várkapitány.
Reklám